Невена Коканова открива Димитър Маринов преди Спилбърг

Грандамата на българското кино е първата учителка на звездата от холивудския фаворит „Зелена книга“

Има 7 номинации от Американската асоциация на филмовите критици

Преди продуцентът Стивън Спилбърг и режисьорът Питър Фарели да изберат българския актьор Димитър Маринов за изключително успешния си филм „Зелена книга“ (с предвиждания да е сред хитовете за „Оскар“) първа за киното го открива самата Невена Коканова. Това си спомни Маринов тези дни, когато се отбеляза 80-годишнината от рождението на грандамата на българското кино. „Никога не съм разказвал тази история“, каза той пред „Труд“.

Сърдечно приятелство свързва семейството на Димитър с това на Коканова. Всъщност той има две семейства. Ражда се на 6 октомври 1964 г. с животозастрашаваща бронхопневмония и тогава лелята на майка му, омъжена за богатия и влиятелен Димитър Маринов, шеф на Камарата на индустриалците по времето на цар Борис III, го осиновява проформа, за да го спаси. А той продължава връзките си с родната си майка Йорданка.

Тя е учителка на Теодора, дъщерята на Коканова и Любомир Шарланджиев, в детската градина на ул. „Латинка“ в кв. „Изток“. Била е любимата учителка на Теодора, защото не я карала насила да яде сутляш (мляко с ориз). Доведеният баща на Димитър, съпругът на родната му майка, Петър Бекяров, е бил личен шофьор на Невена по време на снимките на филма „Трите смъртни гряха“, в който тя се снима и режисира заедно със съпруга си.

През лятото на 1979-а Невена е на гости при приятели художници в Тетевен. По това време 14-годишният Димитър Маринов гостува за 3 дни на родната си майка, която е дружинна ръководителка в пионерски лагер в Тетевен. „Предпоследния ден, когато беше карнавалът на Горския цар, чичкото, който трябваше да играе царя, си беше пийнал порядъчно предната вечер и не можеше да излезе“, разказа Димитър. Майка му и колежките й са в паника и Митко предлага сам да изиграе Горския цар - на пълна импровизация.

За празника, в който участва и Теодора, пристига майка й Невена Коканова заедно с Доротея Тончева. „След карнавала, на който аз се превъплътих в Горския цар, Невена и Доротея ме дръпнаха и заявиха: „Ти си роден артист! Тукашен ли си, или?“. Аз доста се сконфузих и от радост, и от вниманието на такива големи звезди. Казах, че всъщност съм цигулар във филхармония „Пионер“, че свиря от 4-годишен. Тогава Невена заяви, че било време да сменям професията“, спомни си Димитър.

Майка му е малко разтревожена от коментара на Коканова, но звездата я уверява, че дарбата на актьора си личи и талант не се учи, а е по рождение. „Майка ми почти се разплака и каза, че още от малък съм бил палячо, че съм обичал да бъда център на внимание с измишльотините си - забавлявах другите деца със смешни истории“, разказва Маринов. Невена написва на лист телефонния си номер и му поръчва веднага като се върне в София, да й звънне.

Това, което Димитър научава по-късно от майка си е, че в деня преди карнавала Любомир Шарланджиев й се обажда в лагера и иска да говори с дъщеря си Теодора. Казва на детето си, че много я обича. На другия ден, 22 юли, умира, само на 48 години. Невена идва в Тетевен на карнавала при дъщеря си Теодора, като се опитва да скрие тъгата си от детето си. Моли майката на Димитър двете заедно да съобщят на Теодора, че баща й вече го няма. „Невена настояла майка ми да присъства, тъй като Теодора е била много привързана към учителката си“, казва Димитър.

Но тогава, след като се връща от Тетевен, седмица по-късно Митко гостува в апартамента на Невена Коканова в квартал „Изток“. Започва да взема уроци от звездата един път седмично за по час и половина. Три месеца по-късно има два монолога, проза и две стихотворения, подготвени заедно с нея. После поради голямата й заетост продължават контактите си и той взема уроци през месец, колкото да поддържа форма.

Когато обаче идва време да започне подготовка за ВИТИЗ, Невена му споделя: „Аз не съм завършила ВИТИЗ, но ти трябва! На днешно време не може без ВИТИЗ, а и ще ти бъде много полезно да вземеш академично образование. Затова ще те изпратя при моята най-скъпа приятелка, единствената според мен, която може да те подготви - Мария Карел. И така и стана - каза Димитър. - Няма да повярваш какви светила са били студенти на Мария Карел - Стефан Данаилов, Христо Шопов, Лиза Шопова, Чочо Попйорданов, Георги Мамалев, Руси Чанев, Нона Йотова, Милена Фучеджиева, Венцислав Кисьов, Андрей Слабаков, Георги Дюлгеров... Но това е жената, която ме направи актьор - Мария Вацулка Карел, съпругата на Александър Притуп - гения актьор! Мария Карел назначи Ирен Кривошиева да ми бъде антураж-консултант по време на първото ми кандидатстване във ВИТИЗ.“

До момента „Зелена книга“ - най-оскарският филм с българско участие - това на Димитър Маринов, е спечелил награди в над 20 фестивала, а победното му шествие продължава. Лентата е с 5 номинации за „Златен глобус“ и 7 номинации от Американската асоциация на филмовите критици - възможно най-престижните награди. Излезли са и предвижданията на Академията за „Оскар“-ите, където „Зелена книга“ засега фигурира с 6 номинации - 4 солидни и по 2 още се дебатира.

Димитър Маринов, който е пети в официалния лист на „Зелена книга“, само на премиерата в Китайския театър в Холивуд на 9 ноември е дал интервюта за 17 телевизии, радиата не е броил. Месец по-късно продължава да дава многобройни интервюта за медиите. Заедно с петима актьори от филма Маринов получи наградата „Hollywood Film Awards“ за най-добър каст. На 14 декември българската звезда участва в интервю наживо в „Hollywood Life“ - най-доброто сутрешно шоу в Лос Анджелис.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино