Неврохирург от Търново оперира внука на композитора Тихон Хренников

Д-р Петър Тодоров лекува и децата на олимпийската шампионка по художествена гимнастика Светлана Путинцева

005Неврохирургът от областната болница във Велико Търново д-р Петър Тодоров е лекувал известни личности от Русия по време на двумесечна работа на Черноморието. Сред многобройните пациенти на специалиста били родственикът на дългогодишния ръководител на Съюза на композиторите в Русия Тихон Хренников, както и трите деца на олимпийската шампионка по художествена гимнастика от Сочи-2005 г. Светлана Путинцева.

Великотърновският медик бил поканен от свои колеги през лятото да работи в Несебър. Д-р Петър Тодоров приел предложението като предизвикателство да практикува в нова среда, да помогне на своите колеги за изграждане на проспериращ медицински колектив от професионалисти и контакт с чуждоговорящи пациенти като ежедневно му се е налагало да комуникира на английски, немски, руски и дори на полски език.

Практиката по време на активния туристически сезон го срещнала с интересни личности. Сред летовниците, които минали през кабинета били трите деца на известната руска спортистка Светлана Путинцева.

„Тя и съпругът и първо потърсиха помощ за едното си дете. Останаха доволни от лечението и ме търсиха през целия си летен престой и за другите си две деца”, сподели пред „Труд” неврохирургът.

Наложило се д-р Тодоров да оперира 32-годишния внук на Тихон Хренников-Андрей Кокарев, който в знак на благодарност му подарил CD-та с музика и книга, посветена на живота на именития му дядо, който бил и голям приятел на Николай Гюзелев.

„Като скъп спомен и реликва получих и рядка юбилейна монета, сечена по случай световното първенство по футбол тази година, която няма номинална стойност”, разказва д-р Тодоров.

За два месеца престой на Черноморието той е оказал медицинска помощ на над 300 пациенти.

„Това беше много полезна за мен практика”, обяснява д-р Тодоров, след като се завърна в отделението по „Неврохирургия” в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” в старата столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица