Недим Генджев: Имамите у нас трябва да получават заплата от България, а не от Турция

Имамите в джамиите у нас трябва да са български граждани, завършили български средни и висши училища, да получават заплатата си от България, а не от Дианета в Турция. Това каза  проф. Недим Генджев по БТВ. Той призова държавата да се намеси във вероизповеданието и заяви, че който наруши законите трябва да бъде изгонен веднага.

„Мюсюлманското вероизповедание у нас е българско мюсюлманско вероизповедание. Зад нас трябва да застане българската държава да ни защити. (…) Ние, българските мюсюлмани уважаваме светската държава и искаме тя да застане зад нас и да ни гарантира свободно изповядване на нашата религия”, посочи Генджев.

Вярно е, че българското мюфтийство работи за ДОСТ, каза още той.

„Депутати, които се отлъчиха от ДПС заедно с Местан, бяха и председателят на Висшия духовен съвет Мустафа Алиш. Тези хора нямат корени в България, те даже и жилища нямат в България, семействата им живеят в Турция, те са проводници на политиката на Ердоган в България”, категоричен беше Генджев.

По думите му Мустафа Алиш бил завършил в Йордания, но дали курсове за имами или на „Мюсюлмански братя” курсове никой не знаел.

Генджев разкри, че в Шумен, Момчилград и в Русе директорите на средните мюсюлмански духовни училища са назначени от Дианета в Турция и от там получават заплата. "Ректорът на Висшия ислямски институт също е от Турция и тук българската държава липсва", допълни той.

„Доган го уважавам, защото той е много по-голям българин от много други българи, той е български гражданин. Може би трябва да държи в по-близък контрол своята партия. По-близкият контрол ще му реши проблема, но той защитава българските национални интереси”, допълни Генджев.

Според него ДОСТ няма да влязат в парламента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България