Недостигът на храни вдига цените

В магазините килограм свинско стига 10 лева, което е с близо лев повече от преди кризата.

Най-голямо е увеличението при свинското месо, картофите и лимоните

Трябва да забравим за пармезана

Недостиг на храни по борсите вдигна цените на основни продукти и зеленчуци през последната седмица. Най-голямо увеличение има при свинското месо, скумрията, лимоните, картофите и доматите. Това показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Килограм свинско на борсите вече гони 10 лева, след като в средата на месеца цената му беше около 9,18 лева за кг. При лимоните увеличението е с близо 1 лев - от 2,44 лв. за кг на едро на 3,35 лв. за кг. В магазините цената му минава дори 5 лева. С 30 стотинки за килограм са поскъпнали и картофите и на борсата се продават по 1,24 лв. за кг. С толкова се е повишила и цената на скумрията, като на едро се продава по 4,32 лв. за кг. При оранжерийните домати увеличението е още по-голямо - с 60 стотинки само за няколко дни. На едро килограм от тях се предлага по 2,83 лева. В магазините и големите вериги основните храни също се продават по скъпо. При олиото увеличението в някои градове стига до 10%, показват данните на земеделското министерство. При охладените пилета и захарта цените са се вдигнали с 2-3% за седмица. С от 1 до 3 стотинки са поскъпнали и яйцата и на места бройката се продава по 27 стотинки.

Недостигът на определени стоки е причина за увеличение на цените им, което се дължи на затруднените доставки тези дни и то основно от Турция, коментира пред “Труд” Владимир Иванов, председател на ДКСБТ. При лимоните освен, проблем с логистиката, имаше и едно свръхпотребление, защото много хора решиха, че те са панацея срещу новия вирус. Да не забравяме и че по това време на годината цената на лимоните се вдига, защото сезонът им минава, обясни той. По думите му при свинското месо все още се усеща кризата от чумата по прасетата. Освен това ние внасяме основни количества от Германия и Испания, но сега заради затворени граници и тези доставки намаляха, обясни Иванов.

Отново липса на доставки вдигна само за ден цената на морковите, картофите и лука на борсите, обясни експертът. Сега обаче дойдоха доста ТИР-ове със стока, след като с помощта на премиера Бойко Борисов се отвори границата с Турция. До дни цените на зеленчуците ще паднат, защото огромни количества се изсипват по тържищата, тъй като страната ни в момента има най-добрата логистика, допълни председателят на ДКСБТ. Вчера (бел. ред. - в събота) на борсите вече се предлагат домати по 1-1,20 лева за кг и то с много добро качество. По пазарите и в магазина по-ниските цени ще се усетят вторник - сряда, уточни Владимир Иванов.

Според него има дори опасност цените да се сринат, защото идва много стока, а потреблението е свито, най-малкото защото ресторантите и хотелите не работят.

Ще трябва обаче да забравим за известно време за екзотични луксозни стоки като пармезана например. Количествата, които се произвеждат са малки, а и никой не иска да го кара, обясни експертът.

 

Заради бум в търсенето му като средство за профилактика

Джинджифилът удари 17 лева за килограм

Увеличението е с над 3 пъти за седмица

Мария Кехайова,

Даниела Фархи

Рекордни цени стигна джинджифилът по магазините, показа проверка на “Труд” в страната. Причината е голямото търсене, тъй като хората го ползват като средство за профилактика срещу заразата от коронавирус. В Бургас от 10 лева за кг преди, сега той се продава за рекордните 17 лева. На места в града джинджифилът може да се намери и по 15 лева за кг.

Във Велико Търново цената на му не пада под 16 лева за килограм, а в Пловдив стига дори до 18 лева, което е увеличение от над 3 пъти за последния месец.

Във Варна доскоро килограм джинджифил беше 7-8 лева, а в момента килограмът се продава по 14-15 лева. Поскъпването обаче не е заради увеличеното потребление, а поради факта, че вносът от Китай е напълно блокиран и в момента се продават последни складови наличности, поясниха търговци. Отново заради проблеми с вноса с 10% са поскъпнали някои варива - лещата вече от 3 до 3,70 лв./кг, а бобът е 4-4,70 лв.

Солиден ръст има и в цените на лимоните във Варна през последните десетина дни. По пазарите и в магазините цената на килограм е 4-5 лв., като поскъпването е с над 1 лв. Търговци на едро от зеленчуковата борса обясниха, че затруднения във вноса са довели до покачването на цената, но до 2-3 дни тя ще падне под 3 лв.

В Бургас лимоните вървят 4,80- 5 лева. Нагоре са тръгнали и картофите - 1,80 лева за кг са старите, а дребни пресни картофи вървят по 2,20 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини