Недостиг на гориво, храни и лекарства

Прогнозата се съдържа в таен доклад на британското правителство

Джонсън се среща с Меркел и Макрон

Великобритания ще се сблъска с недостиг на на гориво, храни и лекарства, ако напусне ЕС без споразумение, а също е заплашена от нарушаване на работата на пристанищата и твърда граница с Ирландия. Това се казва в таен доклад на британското правителство, с който се е запознал в. „Таймс”.

Документът описва не най-лошите, а най-вероятните последици от Брекзит без сделка.

Правителствените оценки показват, че 85% от камионите, използващи главните пропускателни пунктове на Ламанша, „може да не са готови” за френските митници, което означава, че работата на пристанищата може да бъде нарушена в продължение на три месеца. Кабинетът смята също, че е вероятно да се стигне до твърда граница между британския район Северна Ирландия и Ирландия, тъй като сегашните планове за избягване на значителни проверки ще се окажат неприложими.

Според вестника докладът, изготвен този месец, позволява да се „надникне в тайното планиране правителството как да се избегне катастрофален срив на инфраструктурата на страната”.

Премиерът Борис Джонсън ще разговаря за Брекзит тази седмица с двама ключови лидери в ЕС - канцлерката Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Според запознати Джонсън ще им предложи да договорят ново споразумение за Брекзит, като същевременно ще ги увери, че кралството ще излезе от ЕС на 31 октомври, със или без сделка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа