Недостиг на ресурсни учители, директорите назначават неправоспособни

Не достигат ресурстните учители у нас. Според статистиката около 16 000 са децата със специални образователни потребности у нас. За подпомагането им са необходими около 1500 ресурсни учители, като нормативът трябва да ограничи занимаването им с най-много десет проблемни деца. За това ще настоява Националната асоциация за ресурсните учители, която проведе тридневна Школа за училищно приобщаване 2017 във великотърновското село Арбанаси.

В срещата участваха близо 100 специалисти.

От Асоциацията алармират за сериозен недостиг на ресурсни учители, което води до назначаването на неправоспособни.

"Две са нивата на подкрепа – обща и допълнителна, но много от директорите не успяват да ги диференцират", коментира д-р Калоян Дамянов.

Като вариант за осигуряване на допълнителни специалисти, той посочи преквалифициране на педагози с осигурени специални средства, което е проблем особено в малките населени места. Където има недостиг на ресурсни учители, ще помагат специалисти от Регионалните ресурсни центрове.

"Тяхна ще е и задачата занапред освен оценка на децата със специални образователни потребности, да квалифицират и учителите им. Защото много от педагозите съвсем основателно казват, че никой не ги е обучавал да работят с такива деца", обясни д-р Дамянов.

Той допълни, че процесът за влизане на ресурсните учители в учебно-възпитателните заведения в страната ще продължи около година след старта на новия Закон за училищното и предучилищното образование. Очертава се обаче недостиг на около 300 специалисти. От Националната асоциация за ресурсните учители припомниха, че в момента има техни колеги, които работят с по 15-20 деца, тъй като е регламентиран само минимумът – от пет, а не е фиксиран максимумът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони