Нежни експлозии в картините на Цвети

Цветелина Русалиева

Изложбата можете да видите в „Къщата на София“ до 25 февруари

Художничката Цветелина Русалиева - Цвети представя втората си самостоятелна изложба.

Това става на 6 февруари, вторник, от 18.30 ч. в „Къщата на София“ на ул. Миджур № 12 – артцентър, радващ се на голяма популярност още от откриването си през септември м. г.

Творческият дебют на младата художничка се състоя преди 5 години в Дома на Европа (ул. Раковски, №124) с голяма експозиция под наслов „Мостове“. Още на следващата година тя бе поканена в Берлин, където пожъна значим успех. Една след друга се заредиха самостоятелни изяви в Саарбрюкен, 2015; в Ню Йорк, 2016; участие в обща изложба в Палермо през 2017-а. Нека припомним още, че Цвети от десет години успешно се изявява като галеристка на Галерия за съвременно изкуство София 79, а в последно време и като автор на ефектни бижута.

За новата експозиция Цвети е подбрала да покаже на почитателите си част от последните си картини – 12 платна – цветови импресии от връхлетели емоции, избистрени в стройна органична цялост в своята хаотична видимост.

Живописта на Цветелина Русалиева е огледално отражение на душевната й нагласа. Нейният художествен изказ не крещи и не се натрапва, той присъства със своята искреност и свенлива изповед. Ако някой реши да търси тълкувание на композициите й, ще бъде затруднен, както не може да се облече в точни думи експлозията от преживявания...

Колкото и да е експресивен и наситен с провокативни багри рисунъкът в последните творби на художничката, вижда се, че тя не може да напусне романтичната си същност. Сред амалгамата от контриращи и допълващи се нюанси в композиционните решения винаги някъде – било в акцент или зад едва доловим силует, прозира присъствието на онази така характерна за изкуството на Цвети „калория нежност“, заради която ценителите на нейното изкуство я разпознават безпогрешно, връщат се, за да отнесат със себе си загадъчния полъх на видяното.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура