Незаконни постройки са причината за свлачището, което падна върху новия варненски булевард

Голямо количество земна маса се срути от скат в ромската махала "Максуда" върху едно от локалните платна на новия бул. "Левски" във Варна. Инцидентът стана малко преди 14 ч. За щастие, няма пострадали, но движението бе спряно, докато машини премахнат блокадата на пътя.

На ръба на срутището остана да стърчи двуетажна къща. Оказа се, че тя е незаконна и само преди 2 дни съдът е отменил предварителното изпълнение на заповедта за нейното събаряне.

"Още днес тази постройка ще бъде премахната. Веднага влизаме и започваме да събаряме всички незаконни къщи по ската. Така натискът върху него ще намалее. Ще направим и ограда, за да не си хвърлят боклуците, а специалистите ще кажат какво укрепване трябва да се изпълни. Слабо ни вълнува дали някой ще протестира. Не може стотици хиляди да сме заложници на едно такова безумие", заяви кметът на Варна Иван Портних след лична инспекция на мястото на инцидента.

Той увери, че общината ще намери подслон на ромите, чиито къщи ще бъдат премахнати, стига те да поискат. В махалата дотук са премахнати над 200 постройки.

"В миналото от друга политическа сила са раздавали на хората хвърчащи бележки за настаняване, но това безобразие трябва да се прекрати", категоричен бе Портних.

Той допълни, че общината ще подпише книжата за бул. "Левски", след като изпълнителят отстрани всички нередности, които лъснаха след предсрочното пускане на обекта преди Великден. Гаранционният срок на булеварда ще е 8 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България