Незаконно сметище превзема Първомай

Незаконно сметище е първото нещо, което виждат в Първомай пътуващите с влак от Пловдив. Боклукът е на метри от последните къщи на града от южната страна на жп линията, където покрай добре оформения полски път се изсипва всичко – растения, битов боклук, стъкло, строителни отпадъци и дори техника. Повечето ниви на това място са частна собственост, а замърсяването им е отговорност на притежателите.

Според администрацията в Община Първомай всеки може сам да реши как спре изсипването на смет – чрез заграждения, табели, пазач, наблюдение или както намерят за добре. В същото време има опасения, че някои от собствениците съвсем доброволно са разрешили на тяхна земя да се складират строителни отпадъци. В много градове, при утвърждаване на периметър за сметище, когато е в близост до жилищните сгради, населението се вдига на протест.

В Първомай за сега никой не обръща внимание на това. Дразнещо е поведението на хора, за които е по-лесно да изхвърлят стъклата си върху земята, а не в предвидените от системата за разделно събиране на отпадъците варели, тъй като стъклото се разлага в земята в продължение на 1000 години. Стотизи години ще се разлагат пък изхвърлените пластмасови и полиетиленови отпадъци, които също ще замърсяват почвата, а растителните отпадъци стават среда за развитие на опасни болести. Изхвърлянето на строителни отпадъци на територията на община Първомай е забранено.

По закон те трябва да се извозват до Асеновград и там се заплаща такса на тон. Общинската фирма за чистота няма право да предлага тази услуга и това е пазарна ниша за Първомай. За решаване на проблема с незаконното сметище тежката дума има РИОСВ-Пловдив. От екоинспекцията трябва да издирят собствениците на замърсените земи, да им напишат предписание за почистването им и ако в определения срок това не стане да им бъде наложена глоба, която е между 4,50 и 17 лв. на кв.м.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони