Незряща възрастна жена от Добрич остана без личен асистент

Община Добрич две години подред отказва личен асистент на незряща възрастна жена, информира БТВ.

Гина Митева е на 81 години и, според решение на ТЕЛК, е 100% инвалид, с чужда помощ. Единствената помощ обаче е от дъщеря й Кица Йорданова, която подава молба до общината за личен асистент по проект „Подкрепи ме".

Била е личен асистент на майка си 15 години, но от две години е в резервите. Живеят с пенсията на възрастната жена. Дъщерята на възрастната жена не може да започне и работа.

„Не мога, защото не мога да я оставя. Ако започна да работя, няма кой да я гледа. Това значи, че трябва да стои на студено, защото камината трябва да се поддъжа, а тя трябва да е на топло. Тоалетната… тя не може цял ден да се стиска, а няма кой да я заведе", каза Кица Йорданова.

От общината заявиха, че причината Гина да няма личен асистент са многото лица, нуждаещи се от помощ и недостигът на пари по програмата. Повече точки получават самотноживеещите с тежки увреждания и децата.

„Тъй като в случая жената, която кандидатства за потребител на услугата живее непрекъснато със своята дъщеря, т. е. 24 часа в денонощието при нея има някой, а има потребители, които живеят сами, заради това практически сме отказали, т. е. ние не сме отказали, а казваме, че към настоящия момент нейните точки не достигат", обясни зам.-кметът на общината д-р Емилия Баева.

500 000 лева са средствата по проекта. Кандидатствали 174 нуждаещи се, но за 70 от тях парите не стигат. Затова всички жалби, получени в кметството ще бъдат препратени към социалното министерство с надеждата, че ще бъдат отпуснати пари и за останалите в списъка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България