Незрящи отбелязаха Деня на белия бастун в Свищов

Кметът на крайдунавския град Генчо Генчев дари 100 лева на клуба им

Незрящи от Свищов отбелязха Международният ден на белия бастун, който е символ на самостоятелността на слепите хора и стремежа им за достоен живот и равноправие. У нас този ден е отбелязан за първи път през 1980 година, с прояви организирани от Съюза на слепите в България.

Председателят на териториалната организация на слепите в крайдунавския град Мария Велчева благодари за активността на хората членуващи в нея и приветства гостите от ККП „Щастливеца“, които бяха дошли да представят фолклорна програма. Препълнената зала на Клуб на инвалида „Вяра, Надежда, Любов“  и в присъствието на кмета Генчев тя спомена, че информираността е много важна за незрящите хора и именно по тази причина всяка сряда се правят срещи в клуба, на които се обменят актуални новини и полезна информация.

Кметът на общината Генчо Генчев поздрави присъстващите за тяхната активност в обществения живот  и ги увери, че винаги могат да разчитат на подкрепата на община Свищов при реализирането на своите инициативи, след което дари на клуба сумата от 100 лева.

Международния ден на белия бастун – 15 октомври се отбелязва от 1969 г. по решение на Международната федерация на слепите, с цел привличане на вниманието на световната общност към проблемите на хората с нарушено зрение. През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага, бастуните използвани от слепите хора да бъдат в бял цвят, за да се забелязват по-добре и още следващата година кметът на Париж реализира тази идея. Белият бастун е признат като знак за зрително увреждане и символизира самостоятелността на зрително затруднените лица. Посредством него, използвайки определени техники, хората с нарушено зрение получават по тактилно-двигателен път информация за състоянието на обкръжаващата ги среда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България