Неймар - Футболно какаду

Лудост! Убийство на футбола! Светът изпадна в транс. Когато за първи път се появи новината за интереса на ПСЖ към Неймар, никой не я прие на сериозно. Днес всички мигат невярващо – 222 милиона евро за откупване от „Барса“! 865 000 евро седмично! Възможно ли е един човек да струва толкова много. При това не е нито Лионел Меси, нито Кристиано Роналдо.

Когато спечели Копа Либертадорес със „Сантос“ през 2011 година, в Бразилия обявиха, че се е родил наследникът на Пеле.

Неймар е много далече от головете на Краля, но сложи в джоба си не само футбола, а и целия спорт. В Германия изчислиха, че един един работник със средна заплата в страната трябва да се труди 6638 години, за да получи възнаграждението на бразилеца от ПСЖ. При това трансферът на Неймар вероятно е само началото. Спокойно можем да очакваме скоро да се раздават суми по над 300 милиона евро. По дяволите този финансов феърплей! Футболът се дирижира от Персийския залив и петролните милиони. Нали там е Мондиал 2022!

Да се върнем на Неймар. За тези луди пари вероятно се очаква той да вкарва по 8 гола на мач. Вероятно във френското първенство това би било възможно. Дебютът на Неймар е в събота срещу „Амиен“. Само вметка - колко фенове знаят, без да попитат чичко Гугъл, с какви екипи играе съперникът? Сигурно са шарени, както повечето в страната.

Самият Неймар е едно истинско футболно какаду. Сменя си редовно прическата, при една от които приличаше на папагал. Носи ту странни шапки, ту ленти на главата. Обича да е различният плейбой. Изкарва си нарочно картони или симулира контузия, за да ходи на рождения ден на сестра си, която е татуирал на рамото си. Използва всеки свободен ден, за да отскочи до Лондон за среща с приятели. Сега дори ще му е по-лесно с бързия влак под Ламанша. Негови близки са Люис Хамилтън, Тайгър Уудс, Дейвид Бекъм, Флойд Мейуедър, рапъри, певци, артисти... Профилът му в социалните мрежи е пълен с техни снимки, с фотоси от нощни партита. Неймар играе футбол с Джъстин Бибър и излизаше с актрисата Клои Мориц. Има персонални спонсорски договори с „Найк“, „Жилет“, „Панасоник“, „Бийтс“, „Покерстарс“, „Фолксваген“, „Тенис пе Баруел“, „Лупо“, „Амбев“, „Кларо“, „Унилевер“, „Сантандер“... Само контрактът с „Найк“ е за още 11 години. За нито един от договорите не се знаят параметри. Списание „Форбс“ твърди, че получава 20 милиона евро годишно от тях. А жените могат да вярват в чудото – ръката на Неймар е свободна!

Да се върнем на футбола. В „Барселона“ Неймар, Меси и Луис Суарес създадоха най-страшното нападение в историята. Колкото и сълзливи писма да напише днес, там винаги ще е враг. Като Луиш Фиго, който премина в „Реал“ през 2000 година. Като че ли нарочно предизвика дори бой на тренировка със съотборника си Нелсон Семедо, за да убеди окончателно каталунците, че вече не им трябва.

Неймар е феномен. Няма спор. Тази година списание „Тайм“ го нареди сред 100-те най-влиятелни личности в света. Единственият футболист. Няма Меси, няма Роналдо. Идол е на държава, равна почти на цял континент. Бразилия плака в един глас за контузията му на Мондиал 2014, след която националният тим бе сразен с 1:7 от Германия.

12-ият час удари! Неймар е в ПСЖ за обща сума около половин милиард евро! Очаквайте продължение...

 

Прощалното писмо до „Барса“

„Животът на спортиста е движение от предизвикателства – започна Неймар. – Някои са данъци, други са търсене на светлината на прожекторите в кариерата, която не е толкова дълга. Барселона беше повече от предизвикателство. Това беше детската ми мечта. Играх с „Барселона“ на видеоигрите като дете. Дойдох в Каталуния на 21 години, изпълнен с предизвикателства. Спомням си първия ден в „Барса“, където срещнах идолите ми Меси, Валдес, Шави, Иниеста, Пуйол и останалите. Играх в клуба, чието мото е „Повече от клуб“. Клубът, който представлява нацията Каталуния.

Имах честта да бъда редом с най-великия спортист, който съм виждал и съм сигурен, че няма да видя по-добър – Лео Меси. Той ми стана партньор, приятел на и извън терена. Горд съм, че играх с него. Обичам го. Формирах атака с Меси и Луис Суарес, която ще остане в историята. Спечелих всичко, което един спортист може да спечели. Изживях незабравими моменти. Живях в град, който е повече от град. Това е цяла страна. Обичам „Барселона“ и Каталуния.

Но един спортист има нужда от предизвикателства. За втори път в живота си се противопоставих на баща ми. Татко, разбирам и уважавам мнението ти. Но моето решение е взето. Помолих те за подкрепа, каквото и да е то.

„Барселона“ и Каталуния завинаги ще бъдат в сърцето ми, но аз имам нужда от нови предизвикателства. Приех поканата на ПСЖ за ново начало. Готов съм за него. Винаги ще обичам и уважавам „Барселона“, където научих толкова много като спортист. Сърцето ми обаче поиска да си тръгна. ПСЖ ще бъде моят дом в следващите няколко години. Ще работя с цялото си сърце, за да оправдая доверието в мен. Аз уважавам всеки, с когото съм бил. От аматьорския ми първи отбор до днес. Съотборниците са ставали мое семейство.

Трудно е решението, но аз съм на 25 години и го взех. „Барселона“, благодаря ти за всичко. ПСЖ, идвам! Нека Господ ни пази!“

 

За него

Няма нищо нормално

Когато цяла държава притежава клуб, всичко е възможно. Няма как да уважаваме повече финансовия феърплей. Няма нищо рационално в този трансфер. Когато Тревор Франсис бе продаден за над 1 милион паунда през 1979 година, всички го мислехме за лудост. Сумите за Неймар са сравними само с тези в НБА. Но нямат нищо общо с футбола.

Арсен Венгер, треньор на „Арсенал“

 

Парите не са много

Когато ние платихме 105 милиона евро за Пол Погба, казах, че той не е скъп. Скъп е човек, който отива на определено ниво, без да има нужните качества. Не мисля, че Неймар е надценен. Все по-често ще стават трансфери над 100 милиона евро. Проблемът не е Неймар, а последствията за футбола след Неймар.

Жозе Моуриньо, треньор на „Манчестър Юнайтед“

 

Той е един от най-добрите

Трансферната сума отговаря за качествата на един от най-добрите футболисти в света. Не съм съгласен да се дават толкова пари за един човек и „Байерн“ никога няма да го прави.

Карло Анчелоти, треньор на „Байерн“

 

Мислех, че има феърплей

Има два клуба, които могат да си позволят всичко - „Пари Сен Жермен“ и „Манчестър Сити“. Мислех, че във футбола наистина ще има финансов феърплей. Това трябваше да е истински закон, а не фарс. Не знам защо УЕФА го позволява.

Юрген Клоп, треньор на „Ливърпул“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят