НЕК дължи на АЕЦ "Козлодуй" почти 90 милиона лева за продадения й ток

НЕК

Националната електрическа компания /НЕК/ дължи на АЕЦ "Козлодуй" почти 90 милиона лева за продадения й ток, каза в интервю пред БНР изпълнителният директор на централата Иван Андреев.

За да има достатъчно средства за удължаване на работата на двата блока, АЕЦ "Козлодуй" няма да плати дължимия от нея дивидент в размер на близо 40 милиона лева.

Тази сума е била приспадната от задълженията на НЕК към централата, обясни Иван Андреев:

"Ние направихме предложение да прихванем този дивидент със задълженията на НЕК и по този начин да имаме стабилен финансов ресурс по отношение на плащанията за удължаване на ресурса. Това ще помогне за стабилната работа на блоковете в следващ период с удължен ресурс, където тези пари ще се възстановят в много по-голям размер."

Повечето от дейностите по удължаване на работата на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" вече са изпълнени, каза още Иван Андреев. Мерките по удължаване на срока на експлоатация на двата блока, както и тези за повишаването на мощността на реакторите ще струват на централата около 300 милиона евро. За да продължи живота на двата си блока, АЕЦ „Козлодуй“ е дала вече близо 75 милиона евро, каза Иван Андреев:

"По отношение на 5-и блок са изпълнени към 85 % от дейностите. Ние трябва да предадем през октомври документацията в Агенцията за ядрено регулиране, а лицензията изтича в началото на ноември догодина."

Дейностите по 6-ти блок обаче са в самото начало, тъй като неговият лиценз за работа е за още три години:

Основните неща се набелязват през плановото спиране на блока, което предстои в края на септември, октомври и ноември. Част от нещата са изследвани на предишното спиране на 6-ти блок. Сега трябва да видим нещо, което сме видели и допълнително трябва да се направи, каза Иван Андреев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика