НЕК иска 10% поскъпване на тока от 1 юли

Националната електрическа компания предлага два варианта за поскъпване на тока от юли. С до 10% само за бита или като комбинация до 10% за бита и бизнеса. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Петър Илиев.

"Няма десет процента, но оттам ние сме предложили евентуално да се избере начин дали да бъде повишена цената на електрическата енергия или да бъде повишена цената на задължение към обществото. В момента с цената на тока се източват държавните дружества, защото АЕЦ "Козлодуй" продава по 30 лева. Извинявайте, но това е смешно. Единствената ми мечта е НЕК да е на печалба и с тази печалба да се плащат пенсиите на пенсионерите. Относно проверката на прокуратурата, по принцип НЕК е проверявана постоянно от всякакви контролни органи. Тя започна преди известно време, не помня датата, започна с искане на ДАНС, да предоставим всички договори с физически и юридически лица", каза Илиев, цитиран от БНТ.

Илиев обясни, че управляваното от него дружество е наело четири външни адвокатски кантори, защото юристите в дружеството са само десет и са претоварени. Те водят други 900 дела, освен това не са достатъчно компетентни да се справят с международни арбитражи. Шефът на НЕК допълни, че прокуратурата разследва 12 обществени поръчки и 19 адвокатски и консултантски договори в компанията, заведени от 2015 г. до момента. Те са обща стойност над 1 млн. лева, но защитават интереси на компанията за над 1 млрд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България