Нелегални цигари на стойност 176 000 лева задържаха митничари от Митница Столична

Нелегални цигари на стойност 176 000 лева задържаха митнически служители от Митница Столична, съобщават от агенцията.

Районна прокуратура Перник и митнически инспектори от Митница Столична провеждат досъдебно производство за държане на акцизни стоки без бандерол, когато такъв се изисква по закон, като предметът на престъплението е в големи размери и случаят е немаловажен.

На база утвърден оперативен план, под ръководството на  Районна прокуратура - Перник, на 29.11.2017 г. в района на магистрала Струма митнически служители от Митница Столична, съвместно с ДАНС, са спрели за проверка лек автомобил „Тойота", със софийска  регистрация, управляван от жител на град Перник. При проверката е установено, че в автомобила се превозват четири кашона цигари  или общо 2000 кутии без акцизен бандерол. При последвала проверка в частен имот в района на село Студена, обитаван от водача на автомобила, митническите служители откриват в гаража на къщата още 19 мастербокса или общо 9500 кутии нелегални цигари. При продължилата проверка, в специално изграден тайник, зад ламперията в същия гараж,  са открити още  24 мастербокса или 12 000 кутии цигари. Откритите цигари са от нерегистрирани в България марки - Calypso, Fargo, Compliment и Cosmopolitan.

Общото количество на откритите цигари в автомобила, гаража и тайника при проведените действия по претърсване и изземване са 47 мастербокса или общо 23 500 кутии (470 000 къса) на стойност 176 250 лева.

Извършителят на престъплението  Благомир Д. е с повдигнато обвинение за престъпление по чл. 234 ал.2, т.1 и т.3, вр. с ал.1 от НК и е задържан от прокуратурата до 72 часа. Утре - 01.12.2017г. Районна прокуратура - Перник ще поиска вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража" спрямо обвиняемото лице. Справката за съдимост на Благомир Д. сочи, че през 2013г. е осъждан за същото престъпление, поради което обвинението му е за извършено престъпление при условията на повторност.

За престъплението по чл. 234 ал.2, т.1 и т.3, вр. с ал.1 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода  от две до осем години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България