Нелегално гориво с надпис „вода“

Снимка: Архив

Немаркирани автомобили със служители на МВР и ДАИ ще дебнат нарушителите

800 са нерегистрираните цистерни

Точно 2166 регистрирани камиони превозват течни горива у нас. Но около 800 камиона са “забравили” да се регистрират, каза зам.-министърът на транспорта Ангел Попов пред депутатите от парламентарната комисия за борба със сивата икономика. Те превозват горива или без документи или с документи на свои колеги, уточниха депутати.

“Мобилните бензиностанции от години съществуват безотчетно”, заяви председателят на комисията Емил Димитров. Той представи случаи на нелегални цистерни, които лепят надписи “Вода”, а зареждат газ на бензиностанция. По думите на Емил Димитров над 900 камиона влизат всеки ден от Турция и част от тях зареждат нелегално обекти в Шумен и Свиленград.

Той даде пример и с румънски цистерни, които пълнят “на черно” наши бензиностанции. “Системата не улавя тези цистерни, защото не минават през данъчни складове”, уточни Емил Димитров и допълни, че няма забрана за внасяне на горива от чужбина, стига те да минат през данъчните складове в страната.

След срещи с бранша депутатите са решили да няма такса за регистрирането на камионите, които превозват горива, за да може сивият сектор да се намали и повече камиони да работят легално. “Три документа ще се искат от тях, същите, които трябва да имат и при проверка от пътна полиция - шофьорска книжка, документ за изправност на цистерната и застраховка, нищо друго”, каза още председателят на комисията. Според Емил Димитров законът не утежнява регистрацията на цистерните. Той коментира протеста на превозвачите на горива преди няколко месеца с думите: “Ние не искаме нищо друго от тях в закона, а те стачкуват”.

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов обяви, че за да са по-ефективни проверките на нелегалните превозвачи, МВР и ДАИ ще обявят обществена поръчка за немаркирани автомобили.

В комисията се заговори и за проблема с незастрахованите камиони. “Тази поправка не намери място в промените в Кодекса за застраховането. Явно ще трябва да инициираме сами промените”, коментираха депутати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес