Нелекувани инфекции често пъти са причина за постоянно запушения нос

д-р Петър Димитров, общопрактикуващ лекар в област Враца

Хомеопатия помага да се справим с вирусите

Температура, мускулни болки, хрема и главоболие са първите симптоми на вирусна инфекция. Вместо да се ядосваме, че ни е зле, нека осъзнаем, че организмът има нужда от презареждане, казва д-р Петър Димитров, общопрактикуващ лекар в Девене и Три кладенци, област Враца. Той е привърженик на холистичния подход в лечението – лекува човека, а не отделно заболяване.

Организмът ни е сложен механизъм със специфичен вътрешен баланс - във всеки един момент в тялото ни протичат множество процеси, милиони молекули циркулират в кръвта и междуклетъчните пространства, участват в биохимични жизненоважни връзки. Този баланс може да се наруши от хроничен стрес, лошо хранене или вирусна атака.

Гърлото страда често, защото е „входна врата“ за организма

Лигавицата в него има важна задача да е първа бариера за микробите. Там е т.нар. Валдайеров пръстен – групиране на лимфна тъкан и лимфни съдове, чиято цел е да разпознават и унищожават на място попаднали в гърлото микроорганизми. Те подават сигнал към имунната система за образуване на антитела и създаване на траен имунитет. Ако организмът не се справи сам с вирусите, често се стига до бактериална инфекция.

За разболяването влияят и фактори от външната среда - студ, влага, вятър и замърсен въздух. Особено чувствителни са хората с хронични болести, защото имунната им система работи неефективно. Замърсеният въздух и тютюнопушенето промянят киселинността на лигавицата, отслабват локалния имунитет и водят до ускорено размножаване на попадналите микроорганизми. Честите инфекции на горните дихателни пътища могат да станат причина за алергия. Лимфната тъкан се разраства, появява се постоянна секреция. Наслагващите се една след друга инфекции водят до нарушено дишане, затова хората масово се оплакват от постоянно запушен нос без истинска хрема. Понякога има и гъст жилав секрет, който създава допълнителни проблеми.

Какво да правим при първите симптоми на вирусна инфекция

При втрисане, температура, отпадналост, мускулни болки и главоболие дайте възможност на организма да се пребори с вирусите. Почивайте и пийте повече вода и чай, за да може с потта и урината да се изхвърлят токсините от инфекцията. До 38.5°С не се препоръчва понижаването на температурата на всяка цена. Повишената телесна температура активира имунната система и не позволява на инфекциозния причинител да се размножава активно. Ценен помощник срещу всички вируси са Шуслеровите соли. Това са минерални соли, жизнено важни за правилното функциониране на клетките. Сол №3 железен фосфат подпомага имунната система в борбата с вирусите. Шуслерова сол №4 калиев хлорид се включва в следващия етап от инфекцията и облекчава отделянето и изчистването на секретите.

При температура над 38.5°С д-р Димитров препоръчва още сол №5 калиев фосфат, известна с антисептичното си действие, и №8 натриев хлорид, която спомага за баланса на течностите в организма. Температурата може да се свали с вана с хладка вода (30-32° С) - тя е приятна за болния. Алтернативно се правят обтривания с мокра кърпа или се слагат компреси (бутилки) с хладка вода в слабините и подмишниците, където преминават големи артериални съдове. Все пак внимавайте: както рязкото повишаване на температурата, така и понижаването може да предизвика гърч! Етерични масла на капсули също носят облекчение.

Още при първите симптоми на грип или настинка започнете прием на хомеопатичното лекарство Инфлуцид, което е подходящо също и за деца над 1 г., и бременни, съветва лекарят. То бързо активира имунната система. Приемът в острата, начална фаза е по 1 таблетка на всеки час до 12 пъти дневно като таблетката се разтваря под езика или в малко вода и се задържа в устата до усвояване. Добавете сол №3 по 1 табл. на 15 мин. и ходенето на лекар може да се размине. Не настъпи ли подобрение до 48 часа, потърсете медицинска помощ.

„Инфлуцид може да се приема и като профилактика срещу вирусни инфекции – 3 пъти по 1 таблетка дневно за 1 месец. При малките деца профилактично може да се дава и Имунокинд - 3 пъти по 1 табл. дневно за период от 1-3 месеца. За хора с хроничен синузит пък препоръчвам профилактика с Цинабсин за 1-3 месеца 3 х 1 табл. дневно”, обяснява д-р Димитров. При хронични заболявания на сливиците той дава Тонзилотрен в същата доза.

В практиката му търсят помощ и много болни с прекъснати здравноосигурителни права. Те ходят на лекар само когато заболяванията са внезапни или са вече много напреднали и хронифицирали. Често са настъпили необратими усложнения, които струват на здравната и социалната система многократно повече, отколкото осигуряването на навременна медицинска помощ.

Иначе все повече хора се интересуват от природно и безопасно лечение на инфекциите на дихателните пътища. Тогава д-р Димитров им препоръчва комбинирани хомеопатични препарати, които могат да се приемат във всяка възраст, безвредни са за хронично болните и бременните. Често хората ги възприемат като алтернатива на антибиотичното лечение, което е неправилно, казва д-р Димитров. Те могат да бъдат използвани и самостоятелно, и съвместно с всякакви медикаменти, без да си взаимодействат неблагоприятно с тях, като се постига подобряване и ускоряване на ефекта от лечението. „Това са лекарства в пълния смисъл на думата. Действат, като стимулират естествените възстановителни механизми на организма, правилната обмяна на веществата и енергийните потоци. Съставът им е така подбран, че покриват различните болестни реакции. Винаги имат положително въздействие, без риск за болния и опасения, че нещо е пропуснато в поставянето на диагнозата от лице без медицински познания. Продават се без рецепта,“ обобщава лекарят.

Средства за първа помощ, издържали проверката на времето

Срещу настинките има изпитани домашни методи и средства, достъпни за всеки. Още когато усетите, че ви втриса, появят се леко главоболие, замаяност и болки в мускулите, може изкуствено да повишите температурата на тялото чрез затопляне на краката или гореща вана. Целта е да се предизвика обилно потене. Помага и пиенето на топъл чай. След това се обличат топли сухи дрехи и чорапи, за да се запази топлината. Болният ляга в топло легло и се преоблича, ако се изпоти насън.

Преди лягане може да се направи също гаргара с разтвор на сода в топла вода. А ако началото на заболяването е със запушен нос и дразнене в областта на гърлото зад носа, може да опитате и инхалация със сода. Вдишва се над парата с отворена и затворена уста за поне 15-20 минути. Важно е да се постигне затопляне и овлажняване на лигавицата на носа и гърлото. Изкуственото повишаване на температурата на тялото обаче е противопоказно за хора със сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, хронични инфекции, заболявания на вените, бъбречни заболявания и епилепсия, посочва още д-р Димитров.

Закаляване на открито според сезона

Най-добрата профилактика срещу вирусите е закаляването от ранна възраст. Правете дихателна гимнастика, разхождайте се повече на открито, спортувайте според сезона, подчертава общопрактикуващият лекар. Той припомня, че е важно също да се приема достатъчно количество вода – 30 до 50 мл на килограм тегло според сезона. За човек, който тежи 60 кг, това прави 1,8-2 литра дневно. Газираните или енергийните напитки обаче водят до повишена киселинност на организма, затова трябва да се избягват. Храната трябва да е предимно алкална, което значи - по-малко месо, мляко и продукти от бяло брашно. Не на последно място - да е разнообразна и прясно приготвена. Вечер може да си позволите чаша червено вино, а на масата да има разнообразие от плодове и зеленчуци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве