Нели Рангелова: Сънищата ми са пророчески

Като истинска Дева понякога яхвам метлата

Швед ме ухажваше 10 години с цветя и подаръци

За мен бракът е все едно някой да ми сложи белезници

Ако бях ментор, нямаше да спестя на някой, че пее фалшиво

Нашият гост

Една от най-популярните ни певици - Нели Рангелова е завършила Държавната консерватория заедно с Георги Христов, Петя Буюклиева, Веселин Маринов, Кристина Димитрова и Ирина Флорин в класа на Цветана Възвъзова. Нели е сред първите, които постигат успех на голямата сцена и завоюва много отличия не само у нас, но и в чужбина. През 1982 година тя печели Голямата награда на фестивала “Neewollah” в щата Канзас, САЩ, а през следващата година става носителка и на “Сребърна лира” от международния фестивал в Словакия и мн. др. Най-ценна за нея е “Златният Орфей” от 1982 г. Красивата певица успява да задържи не само любовта на публиката, но и на любимия мъж до нея - Георги Бочуков, с когото са заедно от 25 години и имат син - Мартин.

- Нели, тази година имаш юбилей - 40 години на сцената и ще го отбележиш с голям концерт на 7-ми октомври в зала 1 на НДК. Какви изненади си подготвила за твоите почитатели?

- Изненадите ще са много, но на първо място искам да кажа, че абсолютно всичко ще бъде на живо. Краси Гюлмезов вече събира бенд за концерта, ще участват и струнен квартет “Quarto Quartet”, група “ЛаТиДа” и балет “Веда Джуниър”. Поканила съм много гости - Жоро Христов, Васко Найденов, Мария Илиева, Любо Киров, Графа, Искрен Пецов и много други колеги, с които заедно ще изпеем някои от моите песни. Ще има и млади изпълнители, както и от средното поколение, за да покажа, че има приемственост и едно приятелско отношение между нас, за разлика от съвсем новите певци. Така че, си мисля, че ще бъде много хубав концерт.

- На юбилея ще пее най-близкият ти приятел Георги Христов. Кои негови качества цениш най-много?

- Как без него?! Ние с Жоро сме заедно още от 81-ва година - от Консерваторията, смятай колко години е това! Жоро ми е най-близкият човек, като брат, с който съм споделяла абсолютно всичко в живота ми до този момент, както и той с мен. Жоро е единственият човек, когото толкова много обичам сред колегите си, след което нареждам естествено Краси и Вили Гюлмезови, които също са ми много близки. Качествата на Жоро са много, първо той е уникален певец, уникален приятел и човек, аз в него преоткривам непрекъснато и колко невероятно чувство за хумор има, как не спира със самоиронията си, много са малко хората, които я притежават.

- Малцина знаят, че с фолкзвездата Камелия дълго време бяхте близки приятелки. Успяхте ли да запазите отношенията си с времето и как оценяваш представянето й като ментор в “Гласът на България”?

- Разбира се, ние сме от един край с нея и никога не сме прекъсвали да бъдем близки. Друг е въпросът, че и двете имаме своите ангажименти, но винаги се чуваме по празници и си пишем. Камелия е едно невероятно мило момиче и аз винаги съм я харесвала. Освен това, тя завърши музикалното си образование и не е от типа фолкпевици, които са за два дни и половина. Друг е въпросът до менторството, независимо от това дали ми харесва кои са менторите, или не - това го решават продуцентите, а те си търсят хора от различни жанрове. Мисля, че Камелия беше преди всичко един красив ментор, тя е топла, мила и не би наранила никого.

- А ти самата какъв ментор би била в един такъв музикален формат?

- Във форматите се иска критиките да не бъдат много директни, а аз например - чувайки някого да пее фалшиво и няма как да му го спестя и да кажа, че е бил прекрасен… Сещам за една случка с Жоро Христов, когато двамата журирахме фестивал и имаше три-четири деца, които пееха ужасно фалшиво, ужасно. Жоро беше шеф на журито и моментално те бяха дисквалифицирани, а след това ни чакаха няма да ти казвам колко баби и майки да ни търсят сметка. Те ни заобясняваха, че техните деца ходят на уроци по пеене и ни питаха защо? Е, как защо?! Виновна е учителката, която ви лъже и ви взема пари - то се казва на едно дете дали става, или не, още в началото. Не може едно дете, което пее фалшиво и после да пропее вярно! Това да не е Барбара Стрейзънд, която е била с Натали Кол при един учител. Натали е била невероятно талантлива, обаче мързелива, докато Барбара не е била това, което е сега, но в един момент изплувала, защото явно е била много амбициозна и трудолюбива. В началото й казвали “грозното пате”, защото никой не очаквал да се превърне в това, което е днес. Барбара е уникална певица, но Натали е била по-талантливата, по-красивата, ама виж как са се развили нещата…

- Истина ли е, че Слави Трифонов е бил тайно влюбен в теб, а ти пък си била влюбена в Камен Воденичаров?

- Когато гостувах преди години в шоуто му и не помня дали точно Слави, или Милошев ми го казаха, но мога да говоря със сигурност само за хората, по които аз съм си падала. Кацко и до ден-днешен си го харесвам, съвсем наскоро се видяхме на промоцията на Любо Киров и той си е същия красавец, какъвто си беше.

- Привлекателна жена като теб сигурно е била обект на много мъжко внимание. Кой е най-забавният, или нестандартен начин, по който някой те е ухажвал, или заговарял?

- Много хора са били влюбени в мен! (Смее се.) Сещам се, когато преди години ни спряха от Пътна полиция с Жоро и идва един катаджия, започва да ни глобява за превишена скорост и изведнъж тича към тяхната кола и вика - ела да видиш Нели Рангелова! Излезе един друг полицай, който ни показа моя снимка в паспорта си, която си носи редом до тази на жена му и каза - аз цял живот съм бил влюбен във вас.

- А най-галантният ти ухажор?

- Един мой колега и обожател - швед, който 10 поредни години изпращаше на всеки мой рожден ден цветя оттам. С него сме били заедно на фестивали, харесваше ме и после той ме беше издирил по интернет и беше започнал да ми пише. Забавното е, че не аз, а мъжът ми започна да му отговаря. Примерно, той ми пише - Ай лов ю, и мъжът ми ме пита - ти няма ли да започнеш да му отговаряш на това момче и защо той сега се е сетил за теб, откакто сме заедно, защо преди това не се е сетил? Казах му - ако искаш , ти му отговаряй. Смее се. И така беше - кореспонденция, цветя и подаръци до преди 4 години. Явно момчето се отказа накрая.

- С любимия ти мъж Георги Бочуков сте заедно от 25 години, но нямате брак. Не се ли изкушаваше да бъдеш булка?

- За мен бракът винаги е бил все едно някой да ме върже на синджир и да ми сложи белезници...

- А с какво те спечели половинката ти?

- Жоро си е моята половинка, която съм си намерила толкова трудно и сме преминали през много препятствия заедно. Той е много добър, прям, честен, критичен и си мисля, че много ме обича, след като 25 години не само, че ме търпи, но и понася всичките ми капризи, а уверявам те, че аз не съм много лесна за съжителство. Понякога, като истинска Дева по хороскоп - яхвам метлата по един, или друг повод. Но това, което казват, че любовта траела само 7 години, аз не съм на това мнение - тя се развива непрекъснато и се променя също, като сезоните.

- Случвало ли се е да прехвърчат искри, или да се стигне до по-силни страсти, докато снимаш някое видео?

- В едно видео се прегръщаме с един младеж и после момчето ми сподели, че доста се е развълнувало от контакта с мен, така да се каже е имало и физиологична реакция. (Смее се.) Което означава, че няма значение колко е голяма разликата в годините между мъжа и жената, важното е дамата да излъчва сексапил.

- Имаш богата биография, няма ли да я опишеш в книга?

-Това е една друга тема, но нея съм я оставила за догодина. Сега нямам нерви да седна сама да пиша, но бих искала да издам една автобиография, в която да обърна повече внимание на това от къде съм, какви са ми били корените, защото има много интересни случки с моите праотци. Примерно моята прабаба е била отровена, защото не са искали да отиде снаха в съседното село, а моята баба са я откраднали от друго село, за да я вземат. Има и много случки, свързани с иманета, с делви със злато и т.н.. Искам да започна от тези истории на моя род, да опиша каква е била моята карма. Иска ми се да разкажа и за творческия ми път, как нищо не е било случайно, как ме откриха оркестър “Бургас”, как подписах първия договор за щат към тях през 1978 г. и т.н. Когато бях бременна, бях решила да пиша книга и тогава исках да се казва - “Писма до моя нероден син”, а сега може би заглавието би било - “Писма до моя пораснал син”, защото има неща, които той не знае и няма от къде да ги научи.

- Той с какво се занимава?

- Марти в момента е студент, учи застраховане и финанси и даже има собствен бизнес - онлайн пазаруване и доставки от най-близкия супермаркет по домовете. Той си създаде едно специално приложение, което всеки може да си изтегли и само за 45 минути всичко, което иска му се доставя у дома.

. Спомняш ли си често за колегите ти, които вече ги няма между нас?

- Има имена, които вечно ще останат във времето. Ето, Паша Христова и до ден-днешен не могат да я забравят. Спомням си за Борис Годжунов, беше такъв невероятен сладур, за Боян Иванов също - имам толкова много спомени с тях. Лошото е, че живота върви, поколенията си остаряват и идва един естествен край на всичко...

- Какво ти даде Тончо Русев и съжаляваш ли, че не си изпяла повече негови песни?

- Тончо винаги ми е казвал - Нели, ти си единствената певица, на която не знам каква песен да напиша. Винаги съм имала голямо уважение към него, както и той към мен и дори ми се обади година преди да почине, за да ми предложи две негови песни. За съжаление аз имам записани само две негови песни - едната по текст на Петя Дубарова - “Сбогом, лято”, а другата също беше много хубава - “Златен мой”, но излезе в един неподходящ момент и сякаш не се завъртя много. Тончо винаги беше много усмихнат, много мил, с чувство за хумор и си мисля, че той изпълни своята мисия и остави толкова прекрасни песни зад гърба си.

- Най-необикновената случка, която си имала?

- Имам сънища, които ми подсказват преди да се случи нещо. Сънувам ли цветя, или червени рози и после винаги нещо хубаво се случва. Иначе, точно преди да почине татко, сънувах една огромна делва, от която започнаха нагоре да излизат златни частички и така хубаво пееха, в този момент се събудих, защото мама отвори вратата и … Когато тя почина, също имах такива сънища, а Данчо (първият съпруг на Нели - тромпетистът Данчо Капитанов-б.а.), месеци преди да почине го бях сънувала с белия костюм и с червената папийонка, тогава такива им бяха униформите...

- Любима мисъл?

- Аз искам! Това е девизът на моята зодия - винаги искам! Сега например искам чудесен концерт - юбилея ми да мине прекрасно, да получа много подаръци за рождения ми ден през септември, защото все пак ставам на 60 години, но най-хубавият ми подарък ще бъде концертът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта