Немски дарители посетиха обновената с техни средства педиатрия в Горна Оряховица

Представители на немската фондация "Помощ за България" посетиха в неделя Отделението по педиатрия в МБАЛ "Свети Иван Рилски" в Горна Оряховица, за да разгледат извършените ремонти в него с дарени от тях средства. Председателят на благотворителната организация Юрген Мюлер, съпругата му Риа Мюлер, Зилке Лоренц и доброволката от българска страна Изабел Шимидова бяха посрещнати от управителя на болницата д-р Иван Иванов и от част от екипа в отделението.

В детското отделение бяха извършени ремонти на кухненския бокс, в който се приготвя млечната кухня и на няколко стаи за бебета на стойност 6000 лева, осигурени от "Помощ за България". Помещението за млечна кухня е напълно ремонтирано с нов санитарен фаянс, теракота, нови шкафове и закупена бяла техника - бойлер, хладилник и микровълнова печка. Боксовете за бебета са освежени и обновени. Това е вторият поред дарителски жест на организацията в горнооряховската болница. През миналата година германците осигуриха близо 12 000 лева за пълен ремонт на санитарните възли, които бяха в плачевно състояние и заради тях имаше опасност РЗИ да затвори отделението.

По традиция фондация "Помощ за България" от години подпомага социални и здравни заведения, както и болни дечица, и социално слаби семейства във великотърновска област. Тримата благотворители от Германия са в областта от 28 юни. За краткия си престой те са имали много интензивна работна програма.

В четвъртък са организирали екскурзия на 45 деца от Кризисния център в Балван и от Центъра за деца от семеен тип във Велико Търново до Арбанаси и Петропавловския манастир. След кратката разходка в селището, децата са яздили коне и понита в конната база "Калоян". След това са посетили и Петропавловския манастир, и в района са игри на открито.

Немските им приятели са ги зарадвали с играчки и спортни пособия- федербали, водни пистолети и др. Освен транспорта и всички разходи по атракциите, те са им организирали и обяд в комплекс "Манастира". На следващия ден германците са посетили Полски Тръмбеш, за да подпомогнат няколко социално слаби семейства, които са им посочени от местната управа.

За шест семейства в нужда те са осигурили лекарства и храни. От фондацията са провели и срещи с ръководствата на Помощното училище "Теодосий Търновски" и на Дома за деца, лишени от родителски грижи в Ново село. Основна тема на разговора е била запазването на програмата за втора закуска за децата, която също се финансира от "Помощ за България". От 4 години германците финансират целогодишно втора закуска за 70 деца от дома за сираци, като тя се осигурява чрез кетъринг.

Благотворителите споделиха, че си партнират успешно със здравните и социални заведения от региона, които са коректни партньори и представят изрядна отчетност за даренията, затова и подпомагането им продължава.

След посещението си в болницата днес, немските гости отпътуваха към семейството на 11-годишното великотърновче Пресиян, което страда от мускулна дистрофия, за да му окажат подкрепа с хранителни продукти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България