Немски пенсионери откриват летния сезон край Варна

Преди години първите възрастни туристи по Северното Черноморие бяха посрещани с хляб и сол на летището.

За 25 г. броят им е намалял четири пъти заради бетонирането на курортите

Немски пенсионери ще са първите организирани туристи, които ще дадат ранен старт на летния сезон във Варна. Те пристигат на 23 март за СПА ваканция, съфинансирана от здравната каса на Германия, съобщиха от общината след участие в туристическата борса ITB в Берлин.

Тази година първата група ще отседне в комплекс "Слънчев ден", но ще е редуцирана двойно до 60 души, тъй като няма директен чартър и се налага туристите да летят през Виена, каза за "Труд" Красимира Георгиева, представител на "Кur Club". Немският туроператор работи с България от 1994 г., като осигурените от него групи идват от ранна пролет и закриват сезона към края на октомври.

Пакетните програми са 3-седмични, струват над 1200 евро, а отделно гостите доплащат за екскурзии и разкрасителни процедури. Повечето са хора с добри пенсии, сред тях има доайени като 92-годишна дама, която посещава България от старта на програмата. Новите попълнения обаче намаляват. "Тези туристи не се интересуват от ядене и пиене на корем, а от история и култура. Редовно посещават концерти и спектакли на Операта. Организираме им вино дегустации, както и екскурзии до Варна и региона, а тази година има интерес и към Пловдив като културна столица на Европа.

Гостите ни са контрапункт на евтиния летен ол инклузив продукт, с който на думи искаме да скъсаме. За съжаление, браншът и институциите не правят необходимото, за да се случи това", коментира Георгиева. Според нея за 25 г. броят на гостите, които води на море у нас "Кur Club", е намалял близо 4 пъти - от 2400 през 1994 г., сега те ще са малко над 600 за целия сезон. "Дълги години България нямаше споразумение с немските здравни каси, които покриват част от процедурите. И досега въпросът не е генерално решен, защото работим само с някои каси. Останалото довършиха строежите, които продължават да превръщат морските курорти в бетонна джунгла", добави Георгиева.

Прахоляк, багери и неугледни бараки притесняват гостите й всяка пролет. "Ако искаме да развиваме целогодишен туризъм, не бива в комплексите зеленината да се топи и те да са готови за сезона чак в края на май", добави дългогодишната туроператорка. Липсата на добра инфраструктура е една от причините за спад и в ранните записвания на пазар Германия за лято 2019, където конкуренцията на Турция, Тунис и Египет е убийствена, твърдят и хотелиери. От летище Варна обявиха, че се надяват по-малкото чартърни програми от Германия и Русия да се компенсират от ръста на заявените полети от Франция, Великобритания, Израел, Чехия, Турция, Дания и Литва, както и от целогодишните линии до Варна от 16 дестинации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони