Нено Димов: Заводът за отпадъци в село Яна е едно от двете най-модерни съоръжения за третиране на боклук в Европа

Заводът за отпадъци в с. Яна е едно от двете най-модерни съоръжения за третиране на боклук в Европа. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов след инспекцията на работата на Инсталацията за механично-биологично третиране на битовите отпадъци на София.

„Постигнатото тук показва, че от 100% боклук сме постигнали 80% суровина и само 20% отпадък. Това всъщност е и целта на бъдещето – да не се генерира отпадък, а този отпадък да се превърне в продукция, която да може да бъде използвана в следващо производство“, поясни той.

Министър Димов изрази надежда, че до края на годината Министерството на околната среда и водите и Столична община ще успеят да приключат с документацията по третата фаза на проекта, която ще даде възможност на RDF горивото да се изгаря в „Топлофикация-София“.

„Така ще решаваме постепенно и още един много сериозен проблем – замърсяването на въздуха с фини прахови частици. Това е тежко предизвикателство за цялата страна. В частност София е много близко до изпълнението на европейските критерии – ако през 2011 г. във всички 6 станции е имало превишаване на годишна база, то през 2016 г. само две от станциите показват годишни превишения и то много близки до нормите. С мерките, които Столична община взима, се надявам, че София ще бъде един от първите големи градове, за който ще докладваме на Европейската комисия, че е постигнал необходимите нива на замърсяване на годишна основа“, каза още министър Димов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България