Нено Димов: Замърсяването на въздуха е не само екологичен, но и социален проблем

За да имаме по-чист въздух, са необходими политически консенсус и воля за предприемаме на непопулярни мерки, каза министърът

За да имаме по-чист въздух, са необходими политически консенсус и воля за предприемаме на непопулярни мерки. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на изслушването си в парламента за чистотата на атмосферния въздух.

Според него конкретни резултати могат да бъдат постигнати със съдействието и действието на всички институции и с активното разбиране и участие на гражданите. Министърът отчете, че замърсяването на въздуха е не само екологичен, но и социален проблем.

„В същото време то е пряко свързано с качеството на живота и здравето на хората“, допълни още министърът.

„Постигането на нормите за качество на атмосферния въздух е предизвикателство за повечето държави от ЕС. България не прави изключение в това отношение. За това още в самото начало на мандата си като министър заложих политиката за подобряване качеството на атмосферния въздух като първи приоритет на МОСВ“, каза той.

Нено Димов заяви, че тази тема е поставена и във фокуса на българското председателство. „Политиката ни е част от програмата за управление на правителството на Република България за периода 2007-2021 г“, каза още Нено Димов.

"Няма да се стигне до финансови санкции за България по тези наказателни процедури в областта на околната среда", каза пред журналисти в Народното събрание министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка с обявените наказателни процедури на ЕК в областта на околната среда.

Той посочи, че може да коментира само две от тях. Министър Димов обясни, че едната е свързана със законодателството в сферата за оценка на околната среда.

„Там, хората, които са дали становища на ЕК твърдят, че не сме хармонизирали европейското законодателство. В момента експертите се запознават. Имаме двумесечен срок, в който да кажем нашето становище. В този период ние ще прегледаме дали действително има някакво основание или имаме мотиви, с които да кажем, че не е така. Втората наказателна процедура е свързана с докладването по Черно море. Там няма какво да доказваме. При предишния програмен период бяха финансирани 8 от 11-е показатели, които трябваше да се изследват. Трябва всичките 11 да са налични, за да може да се докладва. Още в началото на 2018 г. пуснахме обществена поръчка, на която за съжаление не се яви абсолютно никой. Това е изключително сложно и предишният беше направен с помощ на норвежки научни институти. В момента по Норвежката програма е предвидено финансиране на стойност 2,2 млн. евро., за да се довършат тези 3 компонента“, обясни министърът. Нено Димов увери, че България ще изпрати график на ЕК кога очаква да бъде свършено всичко това и кога респективно ще докладва.

Във връзка с решението на ВАС да отмени решението му да не прави екооценка на парк „Пирин“, министърът обясни: „Разбрах, че тази сутрин има решение. Очакваме да получим мотивите и самото решение. Възложил съм на експертите в министерството да се запознаят с него и в рамките на установения в закона срок, ще предприемем съответните действия“, каза още той. Попитан дали ще обжалва, министърът заяви, че трябва първо експертите да видят какви са мотивите на съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България