Нено Димов: Има хора, на които им пука за Пирин, но протестите са политически

Има хора, на които им пука за Пирин, но протестите са политически. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред БТВ. Екоминистърът определи недоволството срещу плановете за застрояване на Пирин като политически и посочи, че водачи на протестите са политически партии, спечелили под 2 на сто на последните избори.

„В плана за управление на Пирин, в таблицата се показват по-нагледно нещата. В тази зона от 48% става дума само за водохващания за питейна вода и нищо друго”, посочи той.

Димов добави, че тази площ е 200 кв км и попита кой може да застрои площ с размерите на Пловдив, Бургас и Варна взети заедно.

Димов добави, че целта е мобилизиране - европредседателството фокусира България и на сцената излизат актьори да играят.

Започва интеграция на различните източници на информация за чистотата на въздух в София, съобщи той. „Учените от БАН и химическия факултет ще опитат да интегрират данните от мрежата за качеството на въздуха и ще може да имаме данни от широката мрежа, които са калибрирани”, обясни той. Предстои Общината да купи 20 нови станции с пари по програми и така ще се интегрират трите системи.

Основният проблем за чистотата на въздуха е битовото отопление, посочи той. По думите му се работи върху контролна мярка – на пазара да се пускат твърди горива с критерии за съдържание на пепел и сяра и предстои и да се определи кой ще упражнява контрола.

Като по-дългосрочната мярка той посочи и печките за отопление - след две години ще се мине към нужните екостандарти.

Последна мярка е да се прехвърлят европари към МВР, с които те да купят допълнителна техника и така да контролират замърсяването на автомобилите по пътищата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България