Нено Димов награди общините с най-добри практики в устойчивото развитие

Министърът на околната среда и водите Нено Димов награди общините, лауреати във второто издание на конкурса „Екообщина“. Инициативата се организира от посолството на Република Франция в България и има за цел да отличи общините с най-добри практики в областта на устойчивото развитие. В конкурса участваха над 37 общини в четири различни категории.

В първите две категории за градове под и над 10 000 души население за „Устойчиво управление на водите“ министърът връчи приз „Екообщина 2017“ на общините Драгоман и Павликени. Златоград и Столична община бяха наградени в категория „Устойчиво управление на отпадъците“. Специалните награди – учебни пътувания във Франция за двама представители на община са осигурени от Оперативна програма „Околна среда“.

Домакинът на събитието Н. Пр. Ерик Льобедел благодари за ползотворното сътрудничество. „Можем да изразим задоволството си от отличното партньорство, което изградихме. Този конкурс илюстрира отличното ниво на българо-френските двустранни отношения“, каза той в обръщението си към гостите.

Министър Димов приветства Посолството на Франция и Френския институт за инициативата за конкурса „Екообщина“.

„Независимо каква политика правим на национално ниво, тя стига до гражданите благодарение на местната власт. Чрез Оперативната програма МОСВ подпомага българските общини за намиране на работещи и трайни решения за опазване на околна среда. След второто издание на конкурса може смело да кажем, че той е работеща мрежа за диалог между държавната и местна власт, НПО, академичните среди и бизнеса“, каза министърът.

Сред официалните гости на събитието бяха Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройство и Цонка Дрянкова, ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“.

Конкурсът „Екообщина“ ще се проведе и през следващата година. Организаторите от Френското посолство предвиждат въвеждането на нови категории, свързани с усилията на общините да направят градовете по-приятни за живеене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България