Нено Димов: Необходимо е стратегическо решение дали да се развива ски туризмът

Ски туризмът е доходоносен и хората, които живеят в районите, където той може да се развива, могат да печелят добре. Това заяви екоминистърът Нено Димов по БНТ. Той подчерта, че е нужно да се постави кардинално въпросът дали и как да се развива ски туризмът в България.

Когато има противоречиви тълкувания и спорещи страни, съдът взима решение, което е задължително - така екоминистърът Нено Димов коментира решението на ВАС за устройствения план на Национален парк „Пирин“.

По думите му, трябва да се вземе стратегическо решение дали да се развива ски туризмът у нас.

"В цяла Европа се строят между 180 и 200 лифта на година. Този вид туризъм е доходоносен. Хората, които живеят в такъв тип планински и полупланински райони печелят добре, защото той освен зимата, се развива и лятото, а е и много по-екологично чист", посочи още Димов. Екоминистърът изтъкна, че има директна връзка между ниските доходи и замърсяването на въздуха, например.

Конкретният въпрос е какво може и какво не може да се прави в природните паркове, защото те обхващат районите, където може да се развива ски туризмът. С това конкретно решение на съда подобно развитие засега е невъзможно, изтъкна той.

Нено Димов увери, че от утре започват срещи с международни консултанти, които да излязат с независима, експертна оценка, какво може да се направи с концесията на Банско, след което ще се предприемат конкретни стъпки.

Димов определи като "безобразие" изораването на дюните край "Смокиня". "Радвам се, че прокуратурата веднага се сезира, т.е. държавата много бързо взе мерки и трябва да покаже, че си е намястото", каза той.

"Очаквам производството да стигне до съдебна фата", посочи Нено Димов и подчерта, че трябва да има "много ясни наказания" за такива случаи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"