Нено Димов: Протестите за "Пирин" ги водят хора, спечелили по 20-30 гласа на изборите

Министърът на околната среда и водите Нено Димов

Политически са протестите за разрешението за строителство на втория лифт в Природен парк "Пирин“. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Нова телевизия.

„Лидерите на тези протести са хора от партии, които не успяха да влязат в парламента и получиха по 20 – 30 гласа. Политически протести е имало и е нормално да има такива. Има начин да се решат обаче нещата – с избори. Печелят се изборите и се променят законите“, каза той.

„Зимният туризъм е блокиран от години в България“, обясни Димов и отново разясни какво всъщност разрешава изменението на плана за "Пирин“.

„Голяма част от хората, които протестират, вероятно не си дават сметка за какво точно протестират. Не става дума за 48% строителство, а за 2%, на които и в момента може да се прави спортна инфраструктура. Лифтът ще бъде нищожен процент от тези 2%”, поясни министърът.

„През всичките години са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват решения, които да спират развитието на България. На практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия”, коментира Димов.

По думите му дори сега не се използват нормалните правови методи като обжалване в съда. „Ние много добре си гледаме околната среда и Международният индекс го показва това“, каза Нено Димов.

Относно кой е собственикът на „Юлен“, той каза, че това не е негова работа.

„Ако има проблем, той не е свързан с околната среда. Не знам кой е реалният собственик и това не е моя работа, пак казвам. Със сигурност властите в България знаят, но моята работа е да съблюдавам екологичното законодателство“, заяви министър Димов.

„Лидерите на протестите си служат с манипулации, с неистини и с откровени лъжи. Целите на протестите нямат нищо общо с опазване на околната среда“, допълни той. Според него е редно да се говори за реалните проблеми, а такъв по думите му е мръсният въздух, който влияe пряко на здравето на всички ни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България