Нено Димов: Ресурсът в ОП „Околна среда“ за чистотата на атмосферния въздух е крайно недостатъчен

Снимка: Архив

Ресурсът в ОП „Околна среда“ за чистотата на атмосферния въздух е крайно недостатъчен, ще бъде насочен към 7 общини по 6 критерия. Това каза по време на заседанието на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове министърът на околната среда и водите Нено Димов във връзка с текущото състояние и напредъка по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

„Ресурсът, който се разполага в момента е около 110 млн. лв. Той е крайно недостатъчен, за да се реши проблемът със замърсяването на въздуха“, каза министър Димов.

По думите му извън оперативната програма има редица инструменти, от които общините могат да се възползват. Димов даде пример с програма LIFE, към която две български общини София и Бургас са направили проекти и са кандидатствали.

„В голяма степен е вероятно да бъдат одобрени. Казвам го, защото това е единственият инструмент на ЕС в рамките на следващата бюджетна програма, който ще бъде удвоен като ресурс“, допълни още министърът. По думите му този инструмент като че ли не се използва от общините. Министърът обърна внимание и на Норвежката програма. „Има ресурс, който не се търси от българските общини“, допълни още Нено Димов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България