Нено Димов: Целите, които си поставя ЕС в близко бъдеще, за депониране на продукти са свеждането му до 10%

Целите, които си поставя ЕС в близко бъдеще, за депониране на продукти са свеждането му до 10%. Това каза министърът околната среда и водите Нено Димов по време на информационен форум „Кръгова икономика и чисти технологии“.

„Ако се замислим по какъв начин действахме през последните много, много години, ще си дадем сметка, че сме действали линейно. Имаме някаква суровина, която добиваме, производство, продукт, употреба, отпадък, край. Едва от няколко години започнахме да мислим в някакъв вид кръг. Как накрая това, което казваме, че е отпадък, може да бъде в началото суровина. Много трудно се променя мисленето. Докато не го направим през образованието и културата на всеки отделен човек, няма как да постигнем устойчив ефект. Именно за това е голямото предизвикателство – не в написването на закон, не в прилагането на определена иновация, но в това как да генерираме едно мислене, че от нещо наслагвано в продължение на хилядолетия, да минем в нещо, което ще бъде наша основа в следващите хилядолетия“, допълни още той.

„Ако се замислим обаче за кръговата икономика – фундаментално тя е съществувала преди нас. Нека погледнем природата – в нея отпадък не съществува. Думата неполезно, не съществува. Там всяко едно нещо, което е генерирано е полезно за някой и отпадък за друг. Тоест кръговата икономика е факт. За да имаме кръгова икономика първото, което трябва да постигнем е предотвратяване. Тоест да не се стигне до нещо, което е въпрос на някакъв потенциален отпадък. Така да бъде дизайна на продукта, че той да може да бъде използван и поправян отново – да бъде проектиран, така че да има максимално дълъг живот“, допълни още Нено Димов.

„Второто ниво е повторната употреба. Еко иновациите мислят точно в тази посока – да може продукта да бъде ремонтиран и използван отново. Едва тогава идва като трета стъпка рециклирането. Тоест продукта да е направен така, че отделните елементи лесно да се извадят и да бъдат рециклирани. На четвърто място идва изгарянето – нещо, което в момента се използва доста широко. И едва след това на последно място идва идеята продукта да бъде депониран. Целите, които си поставя ЕС в близко бъдеще за депониране са свеждане на депонирането до 10%, което е много амбициозна цел. Надявам се българското Европредседателство да завърши с много ясно послание към Европейската Комисия за това в каква посока трябва да се развива законодателно кръговата икономика“, каза още министърът на околната среда и водите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България