Ненчев разкри: В последно време има засилен интерес към лицензите за износ на оръжие

Военният министър в оставка Николай Ненчев не разполага с официална информация по скандала с българското оръжие в Сирия но ще разпореди пълна и подробна проверка. Това заяви самият той по БНТ, повече от две седмици след като специалният пратеник на „Труд“ Диляна Гайтанджиева откри оръжие, произведено от ВМЗ-Сопот, в склад на бунтовниците в Алепо.

„Изненадах се, защото не разполагам с официална информация, но ще извършим пълна проверка", каза Ненчев.

По думите му, голяма част от фирмите имат право да изнасят оръжие във втори или трети страни, а оттам насетне те не носят отговорност. Там вече други служби имат отговорност дали изнесеното оръжие остава или се изнася на друго място.

"Правомощията на министерството на отбраната не са чак толкова големи, аз участвам в този междуведомствен съвет, който издава лицензи на съответните фирми и всички тези фирми минават през много сериозна проверка, включително през службите за сигурност, министерство на отбраната, министерство на икономиката, МВнР. Така, че много внимателно следим какъв е техния предмет на дейност, имаме и последващ контрол", каза Николай Ненчев.

Той разкри, че в последно време много български фирми кандидатстват за такива лицензи. "И понякога на едно заседание са над 20 тези фирми. В последните месеци като, че ли има доста засилен интерес", добави военният министър в оставка Николай Ненчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика