Ненчев с обвинение за двигателите за МиГ-29

Министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев вече е обвиняем. Прокуратурата го подведе под отговорност заради договора с Полша за ремонт на двигателите на изтребителите МиГ-29.

"Обвинението не ме безпокои. Убеден съм във всичко онова, което съм правил през тези години", заяви Ненчев на излизане от столичното следствие, където беше на разпит. "На мен ми е малко странно, да не кажа смешно, обвинението ми е за това, че съм накърнил, нарушил интересите на РСК МиГ", коментира той.

"Господин Ненчев е достатъчно интелигентен да разбира обвиненията си, че е нанесъл вреда на руската компания. Никакви доказателства не са предявени до момента", обясни адвокатът му Радан Кънев.

Министърът в оставка и неговите защитници обаче отказаха да коментират размера на щетата.

"Натискът, повтарям, върху мен беше огромен, понеже съм се придържал към българския национален интерес и този на Алианса, към който принадлежим", каза само Ненчев.

По-рано, на влизане в следствената служба, той заяви за пореден път, че договорът, който подписа с Полша, е на много по-ниска цена. "Смятам, че той е част от политиката на НАТО да търсим начин да ограничим въздействието на Руската федерация – нещо, за което се говори почти на всяко едно заседание. Тези последни две години бях подложен на убийствен натиск вероятно заради този тип политика. Мисля си как би се държал следващият министър", каза Ненчев.

Той е с мярка за неотклонение "подписка".

Междувременно разпитан по разследването за договорите за ваксини с Турция беше бившият социален министър Ивайло Калфин, след него обяснения даде бившият министър на образованието Тодор Танев. "Подписах заради децата", обясни на излизане Танев според когото в обвиненията нямало нищо доказано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право