Необходими са драконовски мерки срещу нападението над медици, заяви председателят на БЛС

Председателят на България лекарски съюз д-р Венцислав Грозев каза пред БНТ, че днес е получил СМС от непознат номер, в който е пишело: Къде бяхме досега - за последните 20 дни имаме пет нападения над спешни екипи. За съжаление ние не сме знаели за това. Но който и да е пуснал този СМС е прав, каза д-р Грозев.

Той изрази безкрайно съжаление и отвращение за това, че на един прекрасен специалист като д-р Албена Гагова от АГ болница "Шейново" се е случило такова нещо. Надявам се и вярвам, че физическата болка и травмата ще премине, но това, което остава в душата на д-р Гагова и в душите на всички колеги, които до този момент са били третирани по такъв начин, няма как да отмине.

На въпрос, че някой друг лекар може да напише в експертиза, че биячът има хипертония, ще получи дискова херния и куп други болести и така ще го спаси от правосъдието, шефът на БЛС отговори:

"Ако няма достатъчно клинични и патологични данни за подобна история, дано не си позволяват лукса да правят нещо под давлението на финикийски знаци или под друг съблазън, за да напишат такова нещо. Ако това се случи този, който ще напише такава експертиза, този колега няма място в лекарските редици. Разбира се, ако физическото и психическото състояние не се докаже обратното. Но лично аз не съм убеден в това нещо".

Д-р Грозев припомни, че през 2013 година тези действия са били инкриминирани, но това е крайно недостатъчно. По данни на БЛС за последните 3 години има над 600 случая на нападение над медици, а за последните 20 дни - случаите са 5. А има не повече от трима-четирима осъдени. И какво трябва да се направи - не с цялата сила и мощ на закона, а с драконовски мерки спрямо подобни деяния, за да имат те своята превантивна роля. Иначе наказанието за подобно престъпление е от 1 до 5 години затвор, каза още д-р Венцислав Грозев.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България