Непоказвани картини извади родът на Златьо Бояджиев

Единайест непоказвани досега картини от семейната колекция на Златьо Бояджиев бяха изложени в Националния учебен комплекс по културата в София, известен като Италианския лицей. Творбите на големия български художник бяха предоставени от три поколения наследнички - внучката му Цена Бояджиева заедно с дъщеря си и нейната малка дъщеря.

Повод за събитието беше представянето на уникална скулптура на магаре от моливи и пирони, която е изработена от най-малките ученици в лицея. Тя е вдъхновена именно от магаретата, които са чест елемент в картините на Златьо.

За изработката на магарето децата от първи, втори и трети клас сами събраха над 2000 молива и повече от 1200 пирона. Златьо е майстор на животните и това е причината да се вдъхновим именно от неговите творби. Децата знаят кой е и го познават, защото го изучават от малки. С голям интерес очакваха това събитие“, заяви пред „Труд“ художникът Иван Яхнаджиев, под чието ръководство е направена скулптурата.

Радостни от идеята изкуството на дядо им да бъде интерпретирано през очите на най-малките, наследниците на Бояджиев решават да извадят семейните си ценности за няколко часа.

Решихме, че е добре децата да видят на живо картините на дядо ми, за да могат истински да се докоснат до неговото изкуство“, каза пред „Труд“ Цена Бояджиева.

Скулптурата, изработена от най-малките любители на изкуството, остава за постоянно в Италианския лицей, където ще посреща всички ученици, родители и гости.

 kartina-3

kartina-2

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура