Неправилното хранене и стресът отключват диабета

Важна е редовната профилактика

Броят на недиагностицираните с болестта на диабет е много голям, заради което е важна редовната профилактика и здравословният начин на живот. Това обясни пред БНТ проф. Ивона Даскалова - началник на клиниката по ендокринология и болести на обмяната във ВМА. Тя подчерта, че диабетът се отключва при неправилно хранене, заседнал начин на живот и стрес.

Семейството трябва да взима участие, когато има болен от диабет - да се регулира диетата, да се подтиква към спортуване.

425 млн. души за заболелите от захарен диабет, като се очаква броят им да нарасне остро. В България статистиката за болните от диабет не е много точна, но е между 5 и 8% от населението. Има висок процент хора, които не знаят, че страдат от диабет, обясни проф. Ивона Даскалова.

"Никак не е малка бройката на недиагностицираните. Тя подчерта на важността да се провежда редовна профилактика. Отключването на диабета е свързано с начина на живот и различни фактори като стрес, наднормено тегло, неправилно хранене, обездвижване. Едни от ранните симптоми на диабет са повишаването на апетита, често ходене до тоалетната, сърбежи, наддаване на тегло", обясни тя.

"Може да има и преддиабетно състояние, на което може да бъде повлияно. Затова е важна профилактиката. Най-важната е промяната на начина на живот, когато се попадне в такова състояние", каза още професорката.

Храните, богати на въглехидрати и захари, консумацията на висококалорични хари трябва да се избягват, изтъкна проф. Даскалова. Нередовното хранене също влияе на наднорменото тегло и отключването на диабета.

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве