Неправомерно вдигната бариера вероятно е довела до злополуката в “Ораново”

Разследването на инцидента продължава

Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" стартира проверка във връзка с трудовата злополука от 14.11.2017 г. в рудник “Ораново” към “Пирин – Ораново” ЕООД, Перник, при която загина газоизмервач.

По първоначални данни от разследването около 16.40 ч. по уклон № 2 се движат четирима работници за влизане в рудника. Единият от тях е пострадалият. По същото време електровозчикът на горно ниво е извършвал маневрени операции с един вагон, като се е опитвал да обърне стрелката на релсовия път. Преди това бариерата е била вдигната и вагонът полита надолу по уклона. Вдигането на бариерата при извършване на маневрени операции не е разрешено и това вероятно е нарушението, довело до злополуката, информират от ГИТ. Уклонът е с наклон от 35 градуса, вагонът набира скорост и около 120-ия метър удря работника. Другите трима не са засегнати.

На пострадалия веднага е оказана първа долекарска помощ, изнесен е на повърхността и е откаран в спешен център на болницата в гр. Благоевград, но по-късно умира.

Контролните органи на ДИТ-Кюстендил продължават разследването на злополуката до пълното изясняване на причините, довели до нея.

Пострадалият е бил инструктиран в деня на злополуката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България