Нептун с русалки излезе от Дунав край Лом

Водният бог кръсти 30 ученици с речна вода

Цар Нептун със свита от русалки излезе в Деня на Дунав от голямата река край Лом. Морското божество изгледа състезанията на 30 ученици от пристанищния град и района, които премериха сили в игри като „измерване нивото на Дунав”, „улов на златна рибка“, „водно спасяване“, „теглене на въже във вода“ и „воденбол, а след това поръси с речна вода и връчи кръщелните свидетелства с имена на риби на момчетата и момичетата.

Млади еколози показаха чрез разделно събиране на отпадъци как да опазим реката и крайбрежието чисти и отправиха послание всички да полагат грижи за съхраняване на флората и фауната на най-дългата река на територията на Европейския съюз. „Дунав е нашата съдба. Лом е неразривно свързан с голямата река, тя е нашата надежда за по-доброто ни бъдеще!“, каза кметът на Лом Пенка Пенкова.

Поздравление към ломчани отправи и генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” Ангел Забуртов, който обяви, че предстои честване на 180 години от създаването на ломското пристанище. Участниците в речния празник се хванаха на хоро и изгледаха програмата от танци и песни на общински състави. Празникът на брега на реката бе организиран от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) и Община Лом.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони