Неспокойно лято за телевизиите

Нови хора, нови програми и нови избори

Традиционно през лятото телевизиите подготвят есенните си програми, с които ще влязат в битката за вниманието на зрителите. Летните програми са леки, с повторения и временно спиране на политическите и публицистични предавания. Нетрадиционно тази година е напрежението и неизвестността относно намеренията на новите собственици и началници. Някои от тях са вече известни, за други вървят слухове. Какви проблеми ще възникнат от разместванията на водещи лица и на цели предавания? В каква обстановка ще преминат изборите през есента? Какво ще бъде поведението спрямо телевизиите на политиците, сред които също има значими промени, а се очакват и нови.

Да преминем към прогнози за вероятното развитие на трите големи национални телевизии. Бързам да кажа, че не вярвам в публикациите, че Слави е купил телевизия Евроком. Той с много труд си е спечелил парите, за да ги излива в една дупка. Що се отнася до възможните пътища, по които може да тръгне, вече писах цял коментар, който е валиден .

Неминуемо е да започна с БНТ, за която се пише и говори повече след избора на Емил Кошлуков за директор на обществената телевизия. Публичното изнасяне на фактите за финансовия колапс, в който се намира БНТ, наложи при обсъждането на концепциите на кандидатите да се говори предимно за финансови икономии, които те можели да направят, като едно от главните средства те виждат в спирането на някои скъпо струващи предавания. Такива идеи са добра храна за медиите, търсещи сензации, но не решават проблема в неговата цялост. Емил е достатъчно умен и познава вече БНТ отвътре, за да се впусне бързо в мащабни промени. Периодът е предизборен и от телевизията се иска преди всичко да излъчва стабилност и да не предизвиква обществени скандали.

Големият проблем на БНТ е, че програмата й е формирана през годините по елементарната формула- някоя личност или група благодарение на връзките получава квадратче в програмата и макар функцията на предаването да е изчерпана отдавна, не можеш да ги помръднеш оттам. И затова им даваш да правят нещо друго. Наистина не е уместно да се съкращава поголовно персонала, не само защото ще предизвика вълнения, а и защото могат да „изгорят“ ценни хора. Трябва да се рестартира телевизията в нейната цялост. Най-напред въз основа на проучвания на аудиторията и в изпълнение на обществените функции на БНТ да се изготви нова програмна схема. Въз основа на нея да се формира и структурата - според задачите да се определят подходящите хора. Тогава може да се окаже, че ненужните не са толкова много. Това изисква доста труд и твърдост срещу опити за влияние и външен диктат. После е лесно - работи и събирай плодовете. Паралелно с това трябва да се реши най-после как да се финансира обществената телевизия, за да не е зависима от властта. Може ли Кошлуков да реши тази задача? На първо време той трябва да стегне телевизията да изпълни достойно своята мисия за обективното отразяване на изборите през октомври. Със сигурност ще бъде оценяван критично от тази гледна точка.

В Нова телевизия като че ли вече е известно всичко - кой е собственик, кои началници и журналисти ще бъдат сменени, кои се очаква да дойдат. И все пак има два много важни въпроса. Първият е какви промени ще настъпят в програмата? Да, относно развлекателните програми се пише и говори достатъчно. Аз лично оценявам две високи постижения. Първо - Нова има най-доброто шоу- „Като две капки вода“, което с двамата си водещи е на световно ниво. Второ - спират се „Брадърите“, които бяха станали досадни. Ще видим какво ще ги замени. Но стои с цялата му острота въпросът какво ще става с публицистиката? Сега тя не е в центъра на програмната схема. Така ли ще остане, или ще има изненади? И ще бъде ли тази публицистика, както и новините, опазена от политическо влияние? Освен това- има ли хомогенност в ръководството на телевизията? Накъде ще я поведе?

За БТВ като че ли няма остри проблеми и всичко им е наред. Неслучайно тази телевизия неизменно е на първо място у нас. И все пак има някои сериозни въпроси относно нейното развитие. Ще бъде ли и тя продадена, както се говори упорито в последно време? Ако да, кой и какъв ще бъде собственикът? Дали ще бъде свързан с управляващите така, както се говори за собственика на Нова телевизия? Откакто беше с американски собственици, тя започна да прави новините като се спазват демократичните принципи на обективната телевизия. Правени с висок професионализъм, новините на БТВ станаха еталон и бяха предпочитани от повечето български зрители. Ще бъде ли запазено всичко това - съдбоносен въпрос, от който зависи спечелената популярност и доверие на БТВ. Усещат се в последно време опити да се оказва натиск върху новинарския екип. Ако това се случи, ще бъде голяма загуба за каузата на свободната журналистика.

Разбира се, напускането на Слави оставя сериозна дупка в програмата на БТВ. Тепърва ще се усеща неговото значение за нейния облик.

На всички тези въпроси ще очакваме отговор до есента, когато се броят пилците. До тогава и аз излизам в лятна ваканция. Замириса на море…

 

Излишен скандал

Докато пишех оценката си за новините и публицистиката в БТВ, на екрана се разгоря скандал между водещата Жени Марчева и лидера на КНСБ Пламен Димитров. Представител на бизнеса беше Краси Дачев, когото водещата леко толерираше. Това скандализира синдикалиста и той си тръгна от студиото. Нямаше равнопоставеност. Излишен скандал.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари