"Несъвършенство на законодателството" дало милионите бонус за партиите според Горанов

Снимка: Архив

Партиите и коалициите в Народното събрание са получили през 2018 г. по 13.20 лв. за спечелен глас, вместо записаните в Закона за бюджета 11 лв., заради „несъвършенство в законодателството“. Това каза финансовият министър Владислав Горанов преди официалната първа копка на газовата връзка с Гърция, на която присъства и гръцкият премиер Алексис Ципрас.

„Има едно несъвършенство на законодателството, което позволява да се преразпределят част от парите на партиите и коалициите, които имат избрани народни представители“, коментира Горанов, който по закон носи отговорността за превеждането на субсидиите по сметките на партиите и коалициите в Народното събрание.

„Няма как при сега действащия Закона за политическите партии да се получат точно 11 лева на глас. Законът е разписан така, че общата сума за гласовете на всички участници в изборите в крайна сметка да се разпредели само между правоимащите партии и коалиции“, каза финансовият министър.

Според него това може да се поправи единствено чрез поправка в закона. „Промяната на този закон е тема на всички партии и не е редно изпълнителната власт лично да решава този дебат. Редовно се повдига темата за партийните субсидии покрай гласуването на бюджета, предполагам, че дебат отново ще има. Ако е необходимо, законът трябва да се прецезира така, че да е ясно, че не може да се преразпределят субсидии от действителни гласове на партии и коалиции, които обаче в последствие заради друга норма нямат право да получават субсидия и тя се разпределя между партиите, които имат избрани народни представители“, каза Горанов.

Той коментира и разпоредената от главния прокурор Сотир Цацаров проверка. „Всички факти ще бъдат изяснени. Законодателят е определил формулата в отделни норми на Закона за политическите партии“, каза той.

На въпрос дали разпределянето е честно Горанов отговори, че „честно е класово понятие, законодателството дава правила“. „Ако волята на законодателя е да се получават точно по 11 лв. на действителен глас, трябва законът да бъде прецезиран“, обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България