Нетаняху: Иран крие информация за катастрофата на украинския самолет близо до Техеран

Израелският премиер Бенямин Нетаняху на среща с президента на Украйна Владимир Зеленски заяви, че Иран веднага е разбрал, че именно неговите сили са свалили самолета на украинските международни авиолинии, но е скрил първоначално тази информация, предава РИА Новости.

"Иран от първия момент знаеше, че силите му свалят самолета ви. Опитаха се да скрият това, скриха го за 48 часа, докато не бяха принудени да си признаят. Мисля, че това говори много за режима там", каза Нетаняху.

„Нашите страни са две демокрации, които искат да видят бъдеще със сътрудничество, технологичен обмен, туризъм“, добави той.

"Надявам се също да обсъдим с вас как можем да устоим на силите и режимите, които заплашват цивилизацията ни и общото ни бъдеще", заяви ръководителят на израелското правителство.

Изпълняващият курс до Киев самолет Boeing 737-800 на Межународни авиолинии на Украйна катастрофира малко след като излетя от летището в Техеран на 8 януари. Загинаха всички 176 души на борда, сред които имаше граждани на Иран, Украйна, Канада, Великобритания, Швеция и Афганистан.

Иранските военни заявиха на 11 януари, че украинският самолет е бил свален случайно, а причината е човешка грешка. Според тяхната версия самолетът е летял близо до иранско военно съоръжение и е бил сбъркан с „вражеска цел“. В същото време Иран отбеляза, че са очаквали нападения от страна на САЩ, тъй като по-рано изстреляха ракети срещу техни бази в региона, в отговор на убийството на висшия генерал Касем Сюлеймани. Поради тази причина системите за противовъздушна отбрана на страната са били поставени в бойна готовност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Азия