Нетаняху и историята

Той е най-умело оцеляващият политик

През септември му предстои изпитание

На път да стане най-дълго управлявалият министър-председател на Израел, Бенямин Нетаняху бетонира статута си на най-умело оцеляващия политик и най-влиятелна сила в израелската политика от своето поколение. Той устоя на скандали, кризи и конфликти, печелейки избори след избори във времена, когато поляризацията в страната все повече се изостря. Поддръжниците му го уважават за това, че поддържа Израел безопасен и благоденстващ, че запазва еврейския характер на страната и засилва международния u авторитет.

Също толкова емоционално противниците му твърдят, че той е зачеркнал надеждите за мир с палестинците, всял е разделение в обществото с ожесточени нападки срещу арабското малцинство и левите си опоненти, и е допуснал политиката да бъде пропита с корупция.

Тъй като 13-годишното му управление е на път на 20 юли да надмине по продължителност това на основателя на Израел Давид Бен-Гурион обаче, всички са съгласни, че Нетаняху е оставил траен отпечатък върху страната.

Точно когато е на път да преодолее важен етап, Нетаняху е изправен пред вероятно най-голямото политическо изпитание в живота си. След като не успя да постигне парламентарно мнозинство след изборите през април, на 17 септември ще има нови избори. Следващия месец му предстои изслушване при израелския главен прокурор, който препоръча Нетаняху да бъде подведен под отговорност по обвинения в корупция. Ако му бъдат предявени официални обвинения, Нетаняху може да бъде принуден да се оттегли.

За разлика от предшествениците си 69-годишният политик не е оставил следа със спечелване на война или подписване на мирен договор. Той надменно се противопоставяше на различни мирни инициативи и даде възможност еврейските селища на Западния бряг да процъфтяват.

Както почитателите, така и критиците му обаче казват, че това, което го отличава, е несравнимата му политическа прозорливост, безскрупулен и неудържим стремеж към победа на всяка цена и необикновеното му умение да пласира изменчивата си политика на обществеността.

(Със съкращения, превод БТА)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения