Нетаняху обеща да анексира еврейските селища на Западния бряг

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да анексира селищата в окупирания Западен бряг след предстоящите общи избори.

"Ще приложа правилото за суверенитета на Израел, но не правя разграничение между селище с блокове и изолирани селища," е казал той в интервю за телевизия Channel 12, съобщи AFP.

Селищата, които се изграждат на земя, окупирана по време на Шестдневната война в 1967 година, се смятат за незаконни от международната общност и продължаващото им строителство е една от пречките за мира в района.

Бележката на Нетаняху за анексирането идва само три дни преди общите избори, които трябва да се проведат на 9 април. Анализаторите го приемат като послание към десните избиратели, които не вярват в приложимостта на мирно споразумение с палестинците.

Нетаняху каза още, че е предупредил Доналд Тръмп: „Няма да успеете да включите в бъдещ американски мирен план премахването дори на едно селище. Не трябва да се разрушават тези поселения“. Очаква се Вашингтон да представи предложения за мир между израелците и палестинците след изборите във вторник, в които се предполага, че Нетаняху ще спечели пети мандат.

На Западния бряг живеят повече от 40 000 израелци, които са част от военната окупация на територията. Още 200 000 евреи живеят в окупирания източен Йерусалим, над който Израел вече притежава пълен суверенитет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток