Нетаняху постави рекорд като най-дълго работил израелски премиер

Бенямин Нетаняху постави рекорд по най-дълго заемане без прекъсване на длъжността премиер на Израел и измести основателя на Еврейската държава Давид Бен Гурион, съобщиха експерти от центъра за анализи „Израелски демократичен институт”.

Считано до днес, лидерът на дясната партия „Ликуд” Нетаняху е бил начело на правителството 2 793 дни подред.

По обща продължителност на времето, когато е бил на поста министър-председател, Бен Гурион все още изпреварва Нетаняху, който ще може да го задмине през юли 2019 година, т.е. преди края на четиригодишния си мандат.

Нетаняху оглавява трето поред и четвърто в кариерата си правителство, като неизменно е министър-председател от 31 март 2009 година. Първият му премиерски мандат беше през 1996-99 година.

Сред лидерите, управлявали от 1945 година насам, в 32 демокрации от западен тип, Нетаняху е на 62-ро място. Ако остане премиер до края на мандата на този Кнесет през ноември 2019 година, ще се премести на 21-во място.

Най-продължително време на премиерския пост е прекарал шведът Таге Ерландер – той е бил начело на кабинета 8 404 дни или над 23 години – от 1946 до 1969. / БНТ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток