Неуспешен дебют за Дерменжиев, звезда на „Нюкасъл“ попари България

Георги Дерменджиев записа неуспешен дебют начело на България, след като "лъвовете" отстъпиха с 0:1 на Парагвай в прителска среща в София. Единственото попадение пред празните трибуни на стадион "Васил Левски" реализира Мигел Алмирон. Звездата на "Нюкасъл" се разписа в 60-ата минута, след като бе оставен да стреля необезспокояван от близо 20 метра. Така "трикольорите" удължиха серията си без успех на 12 двубоя. Освен това тимът има 270 "сухи" минути, след като не успя да се разпише последователно срещу Черна гора (0:0), Англия (0:6) и сега срещу Парагвай. Така последният селекционер на България, дебютирал с победа си остава Лотар Матеус. През 2010 година германецът стартира с 1:0 в Уелс начело на "лъвовете".

Освен за новия селекционер, срещата бе дебютна и за двама родни играчи. Първи минути с екипа на представителния ни тим записаха Георги Георгиев и Виктор Попов. Двубоят бе изгледан от временния президент на БФС Михаил Касабов, който бе в компанията на Атанас Фурнаджиев и министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Новият селекционер на „лъвовете“ избра експериментален и много любопитен състав за своя дебют. Под рамката застана Георги Георгиев от „Славия“. Защитата пък бе изградена от Георги Терзиев и Божидар Чорбаджийски в средата, а като бегове се изявяваха Иван Горанов и Страхил Попов. В центъра на терена Дерменджиев заложи на Георги Костадинов и Кристиян Малинов. Отдясно започна Тодор Неделев, а по лявото крило бе Вандерсон. В атака действаха Марселиньо и Ивелин Попов. Така в крайна сметка от мача с Англия титулярното си място запазиха само четирима – Терзиев, Костадинов, Попов и Вандерсон.

През първата част темпото изцяло задаваше южноамериканският тим. Оше в началните минути Мигел Алмирон стреля към вратата на Георгиев, но ударът му бе неточен. До 20-ата минута гостите отправиха още два изстрела, но и в двата случая без успех. Едва в 24-ата минута „лъвовете“ погледнаха по-смело към вратата, пазена от Антони Силва. Бърза контраатака по лявото крило намери Вандерсон, играчът на „Лудогорец“ задържа топката, след което опита хитър пас към Ивелин Попов, но стражът на Парагвай предвидливо пресече подаването. В 29-ата минута изключително грубо нарушение на Костадинов на границата на наказателното поле бе декорирано само с жълт картон. И при последвалото изпълнение на фаула не последва нищо интересно, тъй като главният рефер отсъди нарушение за „лъвовете“. Три минути по-късно Марселиньо получи топка по въздуха, но не се поколеба да стреля. Силва обаче внимавеше и изби в ъглов удар. В 35-ата минута Анхел Ромеро се възползва от грешка в отбраната на България и се озова очи в очи с Георгиев. Последвалият изстрел на играча на „Сан Лоренцо“ бе париран от вратаря на „Славия“. До края на първата част и Матиас Виласанти пропусна да открие резултата.

Така първите 45 минути под ръководството на Георги Дерменджиев преминаха без попадение в една от двете врати.

На полувремето селекционерът предприе двойна смяна в опит да промени случващото се на терена в офанзивен план. Играта напуснаха Неделев и Марселиньо, а местата им заеха Божидар Краев и Кирил Десподов.

Но и втората част започна с опасност пред вратата на домакините. Поредно пропукване в отбрана позволи на Ромеро да стреля опасно по земя, но ударът му мина на сантиметри от целта. Така неизбежното в крайна сметка се случи и Георгиев капитулира. Това се случи в 60-ата минута. Тогава най-скъпото попълнание в историята на „Нюкасъл“ Мигел Алмирон стреля от дистанция, а шутът му влетя в долния десен ъгъл на „трикольорите“. За гола спомогна и фактът, че никой от домакините не опита да затвори полузащитника. Минути по-късно България имаше отлична възможност да изравни. Многоходова атака на „лъвовете“ премина последователно през Десподов, Краев и завърши с удар на Попов, който обаче бе неточен.

В същото време Дерменджиев пусна в игра до края на срещата още Кристиян Димитров от „Ботев“ (Пд), Александър Цветков от „Берое“. Дебют за България направи и 19-годишният бранител на „Черно море“ Виктор Попов. Десният бранител влезе в 85-ата минута на срещата.

Докрая "лъвовете" така и не успяха да вкарат гол и Парагвай спечели с 1:0. Следващият мач на "лъвовете" е с Чехия в неделя, но вече в европейска квалификация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ