Нешка Робева: Няма да започна война с Илиана Раева

Легендарната треньорка по художествена гимнастика Нешка Робева заяви пред БТВ, че не иска да започва война с председателя на Българската федерация - Илиана Раева. Въпреки това наставничката, извела своите състезателки до 7 световни, 10 европейски и 2 вице олимпийски титли, е категорична, че в организацията не може да се говори за демокрация.

"Няма да бъда аз човекът, който ще отваря войни. Има нещо, което е по-страшно от това - че говорим за демокрация, че се случиха нещастия в този отбор. Така се мачка психиката на децата, на треньори, въдворява се някакъв страх и всичко се върши или с пари, или с натиск и страх", каза Робева и добави:

"В тази демокрация това общо събрание гласува и даде право на един-единствен човек да разполага с всички финанси – държавни и от спонсори, еднолично. Дори своята заплата да определя. Какво например може да стане, ако в един човек е ножът, хлябът, сиренето и ако всички тези хора, които тя е организирала и е набутала в комисиите, зависят от този човек? А поначало казват демокрация, аз съм изумена. Нито искам да го коментирам, нито ще се намесвам. Но това е опасно! Опасно е, това е обществена организация. В обществена полза. Паричните потоци са доста големи."

Робева остана извън Управителния съвет на Българската федерация по художествена гимнастика, след като не успя да събере необходимия брой гласове от делегатите на клубовете на последното общо събрание на организацията.

Треньорката коментира и решението състезателката Невяна Владинова, която се класира на седмо място на олимпийските игри в Рио де Жанейро, да се подготвя на националната спортна база, а не на стадион "Георги Аспарухов", където е школата на Робева.

"Къде ще тренира Невяна Владинова? Тя има своя треньор - Бранимира Маркова. Тя доказа, че връщайки се на "Герена", където до Бранимира Маркова стои цял екип от опитни треньори, където атмосферата е съвсем различна, тя показа, че направи скок в своята подготовка. И светът говори за нея и за възвръщането на българската художествена гимнастика. Това за мен е достатъчно", лаконична бе Робева.

"Надявам тези хора да си извадят поуки от едно голямо нещастие, което се случи и да разберат, че птичето не кацва два пъти на рамото. И също така да разберат, че работят с крехки души. Трябва най-напред да се мисли не за комфорта само на пет момичета, защото има абсолютната забрана на който и да е да конкурира тези пет момичета от ансамбъла, а да помислят за комфорта на другите деца, които имат право да изберат къде да работят, ако се съобразяват с всички изисквания на международния правилник и на треньора на националния отбор. Това трябва да стане, но не вярвам", завърши Робева.

На 23 ноември ще стартира турнето на ансамбъла на легендарната треньорка, на което ще бъде представен спектакъла "Търси се Фигаро – последната грешка на Нешка".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица