Не бива премиерът да е критикуван, че търси двустранен диалог с Турция

Нито един месец не е спокоен по отношение на мигрантския натиск от Турция към България и затова визитата на премиера Борисов в Истанбул е от изключително значение за страната ни, заяви външният министър Даниел Митов пред БНТ. България ще търси сътрудничество от турските власти, за да се прецизират някои практики по охраната на границата.

По думите му, не може домашни животни, оставени без надзор на по-малко от 50 метра от браздата или нощен риболов край границата да се наричат ''граничен инцидент", а 100 или 200 души на границата да не се приемат за такъв. Митов допълни, че оградата по границата с Турция ще бъде завършена сто процента.

Междувременно правителството ще гласува днес промяна в устройствения правилник на агенцията за бежанците, която позволява обособяването на помещения от затворен тип в бежанските центрове. След безредиците от неделя вечерта в бежанския лагер в Харманли вече има вечерен час и засилен полицейски контрол. От Агенцията за бежанците са подготвили и промени в Закона за убежището, които предвиждат определянето на зони за придвижване на лицата в процедура по предоставяне на международна закрила.

Външният министър допълни още, че Европа трябва да действа като едно цяло, за да се справи с мигрантската криза, а Европейският съюз вече се оформя като територия с ясни външни граници.

"Премиерът Борисов реши да предприеме определени стъпки в двустранните ни отношения с Република Турция. По никакъв начин България не е правила друго, освен да защитава ЕС и общата европейска миграционна политика, но в същия момент ние не можем да си позволим да не обръщаме внимание на рисковете и опасностите както в двустранен план, така и в рамките на ЕС. Не може премиерът да бъде критикуван за това, че активен двустранен диалог с Република Турция", обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика