Не водете децата на плаж между 10:00 и 17:00 часа

Случаите на меланом зачестяват, алармират дерматолозите

Не забравяйте да намажете със слънцезащитен крем и ушите на детето, напомнят специалистите

Летните горещини чукат на вратата, а с тях идва и сезонът на плажните забавления за най-малките. Дерматолозите обаче предупреждават, че заради все по-опасното слънчево лъчение случаите на рак на кожата и то в най-опасната му форма – меланомът, зачестяват изключително през последните години.

Повечето родители са достатъчно информирани по темата, но има една малка част, които още робуват на схващането, че слънцето предимно е полезно, отчитат медиците.

Това, разбира се е така, но в рамките на определени граници. А ултравиолетовите лъчи са опасни за всички, но най-вече за децата.

"Детската кожа е изключително уязвима на ултравиолетиовите лъчи в средата на деня, тъй като защитните й механизми не са напълно развити, терморегулацията също", обясни пред "Труд" д-р Здравка Демерджиева, един от водещите специалисти по детска дерматология у нас.

Тя е категорична, че най-малките деца изобщо не бива да се излагат на пряка слънчева светлина. Те трябва да стоят на сянка, задължително с фотозащитен крем, шапка и слънчеви очила. Вече има и дрехи с UV-защита, които са препоръчителни.

"Счита се, че деца на възраст под 1 годинка не бива да ходят на плаж. Много често обаче виждаме и по-малки по пясъчните ивици. Това е абсолютно забранено за бебетата под 6-месечна възраст. За тези между 6 и 12 месеца може да бъде направен компромис – един час на плажа между 8 и 9 часа сутрин", препоръчва д-р Демерджиева.

„Дори по-големите трябва да се водят на плаж до 10 часа, преди обедния пек, или вечер след 17:30 часа. Преди препоръчвахме престой след 16:00 ч., но това отпадна – слънцето вече е изключително травмиращо и то не само за подрастващите“, обясни специалистът.

Слънцезащитният крем е абсолютно задължителен. Според експертите времето за собствена защита, т.е. Периодът, през който детската кожа може да устои без да получи слънчево изгаряне, е 2-7 минути, а след 5-10 минути, в зависимост от възрастта на детето, вече е късно.

Най-подходящата защита са широкоспектърните и водоустойчиви фотозащитни кремове, които закупуваме само от аптеката и в никакъв случай от магазина. Терминът „широкоспектърен“ означава, че кремът трябва да пази от двата вида ултравиолетови лъчи – UVA и UVB, както и от инфрачервените лъчи. Човечеството все още няма защита срещу опасните UVC лъчи, които минават през слабите места в озоновия слой на земната атмосфера.

"На всеки две влизания във водата, трябва да намазваме децата със слънцезащитен крем. Трябва да се има предвид, че изпотяването също отстранява част от крема по кожата. В тези случаи той също трябва да бъде подновяван по-често", обясни д-р Демерджиева. По думите й, най-честата грешка, която родителите допускат е, че забравят да намажат ушите на децата.

Родителите не бива да пренебрегват и слънчевите очила. Предпазването на очите е много важно, защото и там се наблюдава зачестяване на случаите на меланом, подчерта специалистът по детска дерматология.

07-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b5Д-р Здравка Демерджиева, началник на отделението по Дерматология и венерология на Аджибадем Сити Клиник, МБАЛ Токуда:

Слънцето и морето помагат срещу атопичния дерматит

Слънцето се отразява прекрасно на малчуганите, които страдат от атопичен дерматит. Фототерапията е част от профилактиката на това все по-срещано дерматологично заболяване. Ако децата не отидат на море, ние я прилагаме в болнични условия. Ефектът от нея обаче не е дълготраен, т.е. възможен е рецидив на дерматита, което няма отношение към посещението на морето.

По отношение на козметиката е важно да се знае, че слънцезащитният крем се полага преди емулсиите за облекчаване на обривите и то поне 20 минути преди да отидем на плажа.

Децата с атопичен дерматит се чувстват още по-добре в условията на високата планина - над 2000 метра надморска височина. Това е така заради хипоксията (недостатъчното снабдяване с кислород), която възниква в организма. Намаляването на парциалното налягане на кислорода в кръвта води до стимулиране на надбъбречната жлеза и синтез на собствен кортизол. Ефектът тук вече е дълготраен и около половин година след това децата нямат никакви обриви и сърбежи. Ние организираме ежегодно такива групи с посещения на Белмекен и това е част от дерматологичната школа у нас.

Морската вода също се отразява добре на тези деца, но при водата от басейна има известен риск заради хлора, който изсушава и без това сухата заради обривите кожа. Обилнотто изплакване и полагането на хидратиращ крем е задължително след къпане в басейн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве