Не забраняват фермерските пазари

Факсимиле от материала на “24 часа” на първа страница от 19 юли 2019 г.

Има заповед за спиране на продажбите на свинско месо и месни продукти

Няма и дума за сирене и кашкавал, както написаха “24 часа”

Инспектори започват проверки

Забрана на фермерските пазари, на които производители предлагат храни от животински произход, гласеше заглавието на първа страница на вестник “24 часа” от 19 юли т. г. Според автора причината била новите мерки, които се предприемат за ограничаване на африканската чума по свинете (АЧС).

Справка на “Труд” в сайта на Агенцията по храните показа, че всъщност не забраняват фермерските пазари и няма нито един ред с такова твърдение в официалното прессъобщение на ведомството.

То гласи, че във връзка с епизоотичната обстановка в страната по отношение на заболяването африканска чума по свинете (АЧС), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) налага по-строги мерки и забранява предлагането на прясно свинско месо, месни заготовки и месни продукти, съдържащи свинско месо на регистрираните фермерски пазари в цялата страна. В него няма забрана за продажбата на споменатите в статията на “24 часа” кашкавал и сирене.

“Конкретните мерки, описани в заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 19 юли, са с оглед превенция и ограничаване разпространението на болестта чрез продажбата на прясно свинско месо и сурови продукти от свинско месо с неизяснен произход”, допълват още от агенцията в съобщението. От него става ясно, че инспекторите от отдел “Контрол на храните”, от съответните областни дирекции към БАБХ, ще проверяват всеки щанд на фермерските пазари в дните, в които те се провеждат. Ако някой фермер наруши заповедта на Агенцията по храните, го грози санкция.

С гръмкото си заглавие “24 часа” превъзбуди телевизиите да обикалят по пазарите, заедно с инспекторите. Стреснаха излишно и хората, че няма да има фермерски пазари. Всъщност няма да има домашни суджуци, сланина и т.н. по лицензираните фермерски пазари, предполагаме само временно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика