Не откриха взривни вещества в гръмналия блок във Варна

В гръмналия бл. 302 във варненския кв. Владиславово не са открити взривни вещества. Това обяви окръжният прокурор Красимир Конов. При 8-часовия първи оглед в избените помещения и в апартамента на четвъртия етаж, където е станала експлозията, не са намерени и следи от боеприпаси. Разследващите проверяват дали взривът не е бил предизвикан от пожар, а не обратното, както се считаше първоначално.

"Поради ранния час преки свидетели на случилото се не е имало. Предстои да направим втори оглед. Назначени са съдебно-медицинска, химическа и ДНК-експертизи по случая", уточни Конов. Той не потвърди, но и не отрече, че единият от откритите сред отломките два трупа може да е на обитателя на гръмналия апартамент Веселин Димитров. 66-годишният мъж е обявен за общодържавно издирване. Той работел като охранител, след като през 1995 г. бил уволнен дисциплинарно от МВР за корупция. Няма данни да е страдал от психично заболяване, каза Конов.

От дълги години Веселин живеел на семейни начала със собственичката на жилището Антоанета. След жалба за домашно насилие на 6 януари 51-годишната жена била настанена в кризисен център и се сдобила със заповед за незабавна защита. Според нея Веселин трябвало да напусне апартамента и да не доближава приятелката си на по-малко от 200 м. Пред разследващите Антоанета разказала, че не е получавала конкретни заплахи за отмъщение от Веселин. Вечерта преди взрива неколцина съседи са чували шумове от апартамента, наподобяващи преместване на мебели. Възможно е мъжът да се е барикадирал, въпреки че според други очевидци преди това изнасял багаж.

"Работим по всички хипотези - от нелеп инцидент до умишлен палеж", поясни окръжният прокурор. Самоличността на двете тела ще бъде категорично доказана след експертиза в специализирана лаборатория в Бургас. Специалисти от отряда за борба с тероризма в ГДБОП пък трябва да изготвят химическата експертиза. Така ще стане ясно какво е причинило експлозията и пожара - запалителна течност, газ с висока концентрация или друго. Конов допълни, че още днес в блока ще бъдат допуснати експерти, които да обследват конструктивната годност на сградата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право