Не пускат Михайлов да си тръгне от БФС

В петък ще е денят Х за футбола ни. Борислав Михайлов трябва да депозира оставката, която подаде след призива на премиера Бойко Борисов и спортния министър Красен Кралев. Но в Дома на футбола може да забушува още по-голямо цунами.

Йордан Лечков, първи вицепрезидент на БФС, изказа лично мнение – членовете на ръководния орган няма да приемат решението на техния лидер. „Президентът е избран от конгрес и само конгрес може да го свали – рече кандидат-кметът за Сливен. - За слабото състояние на футбола ни питайте треньорите на отборите. На тях сме дали правото. Красимир Балъков да каже за мача с Англия и загубата с 0:6. Не знам кога пак ще сме четвърти в света.“

Досега единствено Петър Величков от изпълкома на БФС каза със сигурност, че ще си подаде оставката. Други имаха уклончиви отговори, а трети въобще не вдигаха телефоните си.

Предвид огромния обществен натиск оставане на Михайлов може да предизвика вълна на още по-голямо недоволство. Една от версиите е, че расистките обиди към англичаните са били именно за издействане на голяма глоба от УЕФА и дори изключване от следващия квалификационен цикъл. Но в крайна сметка днес България има най-черното лице пред света.

Президентите на ФИФА и УЕФА – Джани Инфантино и Александър Чеферин, се нахвърлиха яростно върху всяка проява на расизъм. „Време е да предприемам нова, по-силна и ефективна политика в борбата – каза първият на футбола. - Толкова много пъти казахме, че расизмът няма място във футбола. Но продължаваме да имаме проблеми в нашия спорт. Нуждаем се от подкрепата на държавите, за да идентифицираме и да накажем виновните. Но явно трябва да направим и нещо повече. Расизмът е жестока болест, която трябва да излекуваме. Препоръчвам навсякъде уличените да бъдат наказвани да не ходят до живот на стадиона. Работа на ФИФА е да прокара това правило в целия свят.“

„Нарастващия национализъм в Европа премина на места в неприемливо поведение – продължи Алекасндър Чеферин. - Мнозина си мислят, че футболната агитката е мястото, където могат да изкажат всяка своя емоция. УЕФА ще се бори непрекъснато срещу расизма. Нашите правила са сред най-строгите, когато на стадион има такова провинение.“

Най-вероятно България ще приеме Чехия през ноември при закрити врати. Такова беше наказанието на Черна гора за расистките обиди срещу англичаните в по-ранен етап от квалификациите.

На Острова пък разкриха, че другият вариант за санкция е два мача без публика и глоба от 100 000 евро. И в двата случая България изглежда ще избегне най-лошото – изваждане от квалификациите за Мондиал 2022.

И докато УЕФА умува какво решение да вземе, у нас СДВР продължава с акциите по задържането на феновете, заподозряни в непристойните действия от понеделник. Установени са 15 участници, като за девет от тях има събрани данни, разкри старши комисар Георги Хаджиев. Шестима от тях са задържани, а трима се издирват, като на двама са връчени призовки и се очаква да се явят в полицията да дадат показания. Работи се по събиране на доказателства за други шестима. Материалите ще бъдат докладвани в Софийската районна прокуратура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ