Не се ръкувайте след кихане в шепата си

Пренасяте вирусни зарази

 

Силна отпадналост, главоболие, мускулна слабост, висока температура, прилошаване с повръщане – с тези грипоподобни симптоми идват през последните 10-на дни пациентите при д-р Красимира Косева, общопрактикуващ лекар в София. Започват вече и случаите на пневмонии, отити – обичайните усложнения на респираторните вируси. Разбира се, най-уязвими са малките деца, по-възрастните хора (над 65-70 г.), хронично болните, особено тези, които имат някакви хронични заболявания на дихателните пътища, хората със сърдечно-съдови заболявания.

Груба грешка е, че болните много често или не предприемат никакво лечение, или отиват в аптеката и си купуват първия предложен антибиотик. „Народопсихологията на българина е, че лечението на всичко е антибиотикът. А това, разбира се, съвсем не е така”, разказва д-р Косева. Той има своето място в лечението на усложненията – на вторичната бактериална инфекция, която се отваря след грипа и се настанява в организма. Но в никакъв случай не бива да се започва с него, когато инфекцията е вирусна.

Пушачите стават по-лесна жертва на вирусите

Те, както и хората в големите градове, където въздухът е много замърсен, нямат тази защитна бариера на лигавиците на горните дихателни пътища, която има при непушачите. Тревожна е и една друга тенденция - в последните няколко години е масово явление бременни жени да продължат да пушат през цялата бременност. А грижата за здравето на един човек започва още много преди неговото раждане. То зависи от начина, по който майката износва своята бременност, до каква степен тя е желана, какъв е начинът й на живот, на хранене, на поведение, на физическа активност. Изключително важни моменти са раждането и кърменето. За съжаление, тютюнопушенето е една от причините много майки, след като родят, да се откажат от естественото хранене на децата си. „В момента като че ли има две вълни. Едната е тази, в която майките искат да кърмят, ако е възможно, докато детето тръгне на училище. И другата – на секундата да си спрат кърмата, защото естественото хранене им създава неудобство, ще им развали бюста, пречи им да пушат”, споделя д-р Косева. Освен това в семейства, в които се пуши, децата боледуват много повече – включително от астма, всякакви бронхиални обструкции (запушвания).

Спазването на добра лична хигиена е особено важно за предпазване от вируси

Много хора кихат в шепите си, след което се ръкуват с някого. По този начин пренасят зараза. Някои европейски народи кихат в свивката на лакътя си, което е много по-добрият вариант. А други нации, като японците, слагат маска на лицето си в момента, в който тръгват да се разболяват. Лекарката обаче предупреждава, че маската трябва да се сменя на всеки час, независимо дали се носи за собствено предпазване или защита на другите. Когато се намокри от дъха ни, тя става пропусклива и в двете посоки и не върши никаква работа.

Едно кихане, едно ръкостискане, едно хващане на определен предмет или седалка в градския транспорт е достатъчно, за да можем да се заразим. Затова задължително трябва много добре да измиваме ръцете си, както и продуктите, които консумираме. Вирусите изобщо не издържат на дезинфектанти, нито на много високи температури. „Ето защо при първи признаци на грип човек не трябва бързо да сваля температурата. В момента, в който го направим, създаваме голям комфорт за вирусите. Ние я понижаваме, те се чувстват прекрасно и продължават да навлизат в клетките и да ни разболяват. Стига човек да има търпението да изчака около 24 часа с малко по-висока температура, разбира се, в рамките на разумното – около 38 градуса, ще се включи естествената защитна реакция на организма”, обяснява специалистът.

Задължително е хората да се обличат с топли дрехи, за да се предпазят от разболяване. Наблюденията й сочат, че все още много хора не могат да проумеят, че температурите навън вече не са летни и продължават да ходят леко облечени. Това е голям стрес за организма, който, от своя страна, позволява на вирусите да го атакуват.

Не трябва да се забравя, че самите вируси са много изменчиви

И по-специално грипните, които заради многото си щамове се променят изключително бързо и създават резистентност към антивирусните препарати. Ето защо д-р Косева не е твърд почитател на противогрипните ваксини като мярка за превенция. „Ваксината се прави прогностично на базата на това какъв щам се очаква да циркулира сред населението през следващата година. Но за да бъде изграден един добър имунитет сред популацията, трябва да има много голям обхват на ваксиниране. В България обаче това не се случва”, обяснява тя. И допълва, че тези ваксини са подходящи предимно при по-възрастните и хронично болните хора, които задължително ще развият усложнение вследствие на грип. Най-подходящият момент за поставянето им е краят на октомври-началото на ноември, за да може да изградят стабилен имунитет и да се създадат антитела срещу съответния щам до януари-февруари, когато е традиционният грипен пик.

Много добър вариант и за профилактика, и за лечение е хомеопатията. Адекватното хомеопатично лечение извежда болния за 2-3 дни от болестното състояние и всъщност не позволява да се развият усложненията. Освен че са ефективни, голямо предимство на хомеопатичните лекарства е и фактът, че не предизвикват алергии. „Към всеки един друг медикамент в даден момент организмът може да прояви някаква алергия”, уточнява д-р Косева.

Като профилактика за децата тя препоръчва хомеопатичното лекарство Имунокинд. То е особено подходящо за деца, които тръгват за първи път на детска ясла или градина или такива, които след лятната почивка например се връщат в детското заведение и отново започват да се събират с много хора. Може да се започне с прием по 3 табл. дневно в продължение на месец. След това, в зависимост дали детето често боледува, терапията може да продължи 3 и дори 6 месеца.

Подходяща имунопрофилактична терапия е и тази с Инфлуцид – отново по 3 табл. дневно в рамките на 1 месец. Лекарството е доказано ефективно и за лечение на грип и грипоподобни инфекции – добре е да се започне приемът му още при първи симптоми. „Той е една уникална комбинация от отделни хомеопатични лекарства, която е направена така, че действа и при първите настъпили усложнения”, казва специалистът.

Д-р Косева препоръчва при вирусна инфекция приемът на Инфлуцид да се комбинира и с Шуслерова терапия. „Човекът, като едно уникално творение на майката природа, все пак е химия. А Шуслеровите соли имат място там, където определеният химичен елемент липсва в организма. Познавайки добре материята, с минералните соли можем да помогнем изключително много организмът да набави своя дефицит и да отговори адекватно на съответното предизвикателство, каквото е всеки един вирус, бактериална инфекция и т.н”, уточнява лекарката.

Още при първите симптоми на простуда или грип – сол №3 железен фосфат, която е средство за първа помощ в началото на всякакво възпаление. Приема се по 1 табл. на всеки час. Сол №4 калиев хлорид е за стадия на възпаление на лигавиците – тогава, когато хремата все още е с бял секрет. Сол №6 калиев сулфат може да се приложи на втория-третия ден от заболяването, когато вече има лека тенденция към хронифициране на проблема – първоначалната слаба и бистра хрема започва да се превръща в жълто-зеленикав секрет.

Никога не трябва да се забравя правилото на хомеопатията – при първи симптоми хомеопатичното лекарство се приема на много кратки интервали и при настъпване на подобрение постепенно приемът се разрежда, припомня д-р Косева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве