Не футбол, а война

Ел Суперкласико“! „Ривър Плейт“ срещу „Бока Хуниорс“! Битката за Буенос Айрес!

Изигра се най-накрая. „Ривър Плейт“ спечели Копа Либертадорес след драматично 3:1 над кръвния враг на стадион „Сантяго Бернабеу“ в Мадрид. „Бока“ поведе, но не оцеля. А както казваха вече два месеца в Аржентина, който загуби купата, ще ближе рани поне 30 години... „Бока“, любимият клуб на Диего Марадона, ще търси светлина в тунела. А „Ривър Плейт“ се стяга за световно клубно първенство. За четвърти път е шампион на Южна Америка.

Футбол с марка „Ел Суперкласико“? Забравете! Футболните достойнства в мача бяха повече от постни въпреки четирите гола. Отдавна добрите аржентинци бягат в Европа при първа възможност. Така беше и на „Сантяго Бернабеу“ - ритници и грубости с лекота взимаха превес над красотата. Разбира се, с изключение на изравнителния гол на „Ривър Плейт“ за 1:1, който бе в стил „тики така“.

Защо в Мадрид? Преди две седмици фенове на „Ривър Плейт“ атакуваха автобуса на „Бока Хуниорс“ пред стадион „Монументал“. Мач нямаше, а решението бе неутрален терен. „Убиха мечтата на цяла Аржентина да гледа този мач у дома“, каза посърналият ветеран Карлос Тевес („Бока“).

Ел Суперкласико“ е много повече от един мач. Той е истинска война. Над 4000 полицаи пазиха „Сантяго Бернабеу“. Използваха и сълзотворен газ заради радващите се фенове на „Ривър Плейт“. От Аржентина също долетяха местни спецполицаи, които познават най-опасните ултраси. Мнозина бяха депортирани обратно на летище „Барахас“. Огромен обръч от полицейски щитове опаса „Бернабеу“. Никой без билет или акредитация не можеше да доближи арената.

Но Буенос Айрес не спа. А полицията бе под пара. Хиляди предизвикаха истински ад под звездите от радост. Чупиха, хвърляха бомбички и димки, камъни и бутилки. Полицаите отвръщаха с гумени куршуми и сълзотворен газ. От 2013 година насам „Ел Суперкласико“ в Аржентина се играе без гостуващи фенове заради 14 загинали преди едно от дербитата.

28_1

Сантяго Бернабеу“ пък се превърна в истински парад на звезди, най-вече от Южна Америка. Кристиано Роналдо отказа поканата да гостува на мача и да се завърне на стадиона, където блестя 10 години с екипа на „Реал“. Но там с новия си частен самолет за 13 милиона евро дойде Лионел Меси от „Барселона“. В джета аржентинският идол, който никога не е играл за „Ривър Плейт“ или „Бока Хуниорс“, качи испанския национал Жорди Алба. От Мюнхен долетя Хамес Родригес, колумбийският нападател на „Байерн“. „Ювентус“ имаше своя представител в лицето на Пауло Дибала. От „Интер“ звездният гост се наричаше Мауро Икарди. Логично цялата аржентинска кохорта на „Атлетико“ дойде на стадиона на градския съперник, водена от треньора Диего Симеоне. Новият световен шампион Антоан Гризман, нападател на „дюшекчиите“, също зае място във ВИП-ложата. Двамата най-властни мъже във футбола – Джани Инфантино и Александър Чеферин, президенти на ФИФА и УЕФА, изгледаха също битката.

28_4

Най-важното нещо е, че вече имаме победител и нямаме проблеми – каза Алехандро Домингес, шеф на южноамериканската конфедерация КОМНЕБОЛ. - Специални благодарности към президента на „Реал“ Флорентино Перес, че помогна за толкова добра организация. Винаги желанието ни е било този мач да е в Аржентина. Два пъти опитахме, но нямаше никакъв шанс.“

За последен път финалът за Копа Либертадорес е в два мача. От следващия сезон титлата ще се реши в един двубой, като градът-домакин вече е избран – Сантяго де Чили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят